16:14 04.06.2019

Устенко заявив про відновлення обговорення ідеї податку на виведений капітал

2 хв читати
Устенко заявив про відновлення обговорення ідеї податку на виведений капітал

Радник президента Олег Устенко заявив про відновлення обговорення ідеї податку на виведений капітал (ПнВК).

"Країна дійсно має здійснити прорив. Окремі елементи реформ не дають проривів. Але кожен із них може стати цеглинкою для нього. Податок на виведений капітал був частиною виборчої кампанії практично всіх кандидатів у президенти, зокрема й Зеленського. Тому немає нічого дивного, що ми мали ініціювати це обговорення", - сказав Устенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна"за підсумками зустрічі з керівництвом Спілки українських підприємців (СУП) 3 червня.

Він нагадав, що представники СУП є авторами законопроекту про ПнВК.

При цьому Устенко зазначив, що наступний етап обговорення відбудеться в червні, до нього будуть залучені інші бізнес-асоціації та експертне співтовариство.

На думку Устенка, компенсатори вимагають детальних розрахунків, зокрема, на який період потрібно буде фінансування тимчасових втрат бюджету через заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.

"Якщо це виявиться незначним, наприклад, близько півроку, то особливих проблем не має виникнути. Якщо триваліше, потрібно буде вирішувати питання компенсаторів. Але загалом міжнародний досвід свідчить, що це позитивні зміни. У мене немає причин припустити, що це негативно для України", - зазначив Устенко.

У свою чергу бізнес-асоціація вважає найбільш ефективним компенсатором авансову сплату ПнВК у розмірі 50% від суми податкових зобов'язань із податку на прибуток за 2019 рік, зазначила в.о. виконавчого директора СУП Тетяна Паламарчук.

"У разі його невикористання в 2020-му авансовий платіж буде враховано для цілей сплати податкових зобов'язань за ПнВК у наступні роки", - пояснила Паламарчук, наголосивши, що ПнВК залишається пріоритетним для СУП.

За словами Устенка, обговорюється можливість заміни податку на прибуток ПнВК у 2020 році.

"Однак я передбачаю, що серйозними лобістами проти цього рішення можуть стати, наприклад, аудиторські компанії - для них скоротиться обсяг ринку. На перспективу вони мають розширювати напрями своєї роботи до бізнес-консалтингу. Також проти такого рішення будуть ті, хто заробляє на консультаціях з мінімізації податку на прибуток, власники акцій державних позик і брокери, які їм допомагають. Крім цього, частина чиновників, зокрема Міністерство фінансів, може висловлюватися активно проти. Припускаю, що проти будуть якісь бізнес-асоціації. Опір може бути колосальний, тому важливі розрахунки", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА