06:52 05.06.2019

ЄС розгляне питання виділення Україні 2-го траншу макрофінансової допомоги після виконання Києвом відповідних вимог

2 хв читати
ЄС розгляне питання виділення Україні 2-го траншу макрофінансової допомоги після виконання Києвом відповідних вимог

У рамках робочого візиту до інституцій Європейського Союзу та НАТО президент України Володимир Зеленський зустрівся з віце-президентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом і обговорив практичні питання співробітництва між Україною та ЄС у фінансовій та економічній сферах.

"Віце-президент Єврокомісії підкреслив, що Європейський Союз завершить розгляд питання про надання Україні коштів другого траншу в розмірі 500 млн євро в рамках четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС, як тільки відповідні вимоги для їх отримання будуть виконані українською стороною", - йдеться в оприлюдненому на сайті глави держави у вівторок ввечері повідомленні.

З огляду на перемогу проєвропейських політичних сил на недавніх виборах до Європейського парламенту, Домбровскіс висловив упевненість у збереженні солідарності з Україною в майбутньому складі Європейської комісії та Європейської ради.

Як повідомлялося, у вересні 2018 року представники України і ЄС підписали кредитну угоду про надання 4-ї програми макрофінансової допомоги ЄС Україні (MFA IV) на EUR1 млрд і меморандум про взаєморозуміння, в якому закріплені умови виділення цих коштів. Суму в EUR1 млрд було поділено на два рівних транші, перший з них ЄС перерахував у грудні 2018 го. Отримання другого прогнозувалося на весну-2019.

1 березня 2019 р міністр фінансів України Оксана Маркарова за підсумками зустрічі з Домбровскісом повідомила, що Україна виконала більше половини зобов'язань, необхідних для отримання другого траншу макрофінансової допомоги ЄС на суму EUR500 млн. На той момент ще 5 з 12 передбачених умов перебували на різних етапах виконання, зокрема, найближчими днями повинні були бути оголошені результати відбору суддів Вищого антикорупційного суду, а також очікувалося ухвалення парламентом у першому читанні законопроекту про авторизованого економічного оператора (АЕО) і ратифікація Багатосторонньої конвенції MLI.

Як зазначив в ході зустрічі з Маркаровою Домбровскіс, ЄК підтримує зусилля уряду України щодо реалізації пріоритетних реформ, розуміє важливість отримання наступного траншу для України з огляду на високе боргове навантаження і запланованих виплат за зовнішніми зобов'язаннями.

"Тому важливо забезпечити прийняття парламентом законопроектів, необхідних для реалізації заходів, передбачених програмою, зокрема, про АЕО і з протидії відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом. Загалом ми бачимо прогрес у більшості напрямків і як тільки Україна виконає взяті на себе зобов'язання ми готові рухатися далі в підтримці її макрофінансової стабільності і реформ", - цитувала тоді Домбровскіса прес-служба Мінфіну.

Євросоюз з 2014 року надав Україні EUR2,81 млрд макрофінансової допомоги. Третій транш третьої програми макрофінансової допомоги на EUR600 млн був скасований 18 січня 2018 року через порушення країною узгоджених умов.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА