11:12 05.06.2019

"Укртрансгаз" заявляє про переддефолтний стан через несанкціонований відбір газу

2 хв читати
"Укртрансгаз" заявляє про переддефолтний стан через несанкціонований відбір газу

Оператор газотранспортної системи АТ "Укртрансгаз" (УТГ) заявляє про переддефолтний стан на ринку природного газу через негативний баланс, що виник переважно внаслідок несанкціонованого відбору ресурсу з системи.

Так, згідно з повідомленням прес-служби, у березні-квітні 2019 року обсяг негативного балансу, сформованого переважно внаслідок несанкціонованого відбору операторами газорозподільних мереж (ГРМ) газу для власних виробничо-технологічних витрат (ВТР) у грошовому виразі сягнув 2,5 млрд грн. Із цієї суми заборгованості перед УТГ було погашено лише 0,05 млрд грн.

Водночас обсяг позитивних небалансів становив 0,53 млрд грн, з яких УТГ виплатив контрагентам лише 0,27 млрд грн. Окрім цього, заборгованість перед УТГ за балансування за попередні періоди (до запуску системи добового балансування) становила 38,6 млрд грн. Ці кошти відшкодовують виключно в судовому порядку, запевняють у компанії.

"Ресурсів для сплати позитивних небалансів учасникам ринку оператор ГТС наразі не має. Як наслідок на ринку виникла переддефолтна ситуація - оператор ГТС не має можливості повністю погасити свої фінансові зобов'язання перед замовниками послуг транспортування", - йдеться в повідомленні.

Причиною нинішньої ситуації, на думку УТГ, є, зокрема і встановлення Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП) наприкінці 2018 року вдвічі знижених тарифів для точок входу і виходу ГТС країни. У компанії нагадали, що, за її розрахунками, через економічно необґрунтовані тарифи дефіцит коштів УТГ за підсумками 2019 року сягне 22 млрд грн.

Нині "Укртрансгаз" і НКРЕКП прораховують нові тарифи, в яких буде враховано всі критичні моменти. Компанія також працює з боржниками для погашення нагромадженої заборгованості.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА