19:37 05.06.2019

Кабмін змінив формулу ціни на газ для населення з метою її максимального зниження

2 хв читати
Кабмін змінив формулу ціни на газ для населення з метою її максимального зниження

Кабінет Міністрів змінив механізм формування ціни на природний газ, що відпускається для потреб населення і теплокомуненерго (ТКЕ), з метою максимального зниження вартості ресурсу.

Відповідне рішення уряд ухвалив у середу.

Згідно з проектом постанови, винесеної на затвердження, текстом якої володіє агентство "Інтерфакс-Україна", для формування вартості газу для населення уряд зобов'язав НАК "Нафтогаз України" використовувати мінімальне з чотирьох запропонованих значень.

Перше значення: середня вартість імпортного ресурсу, що склалася в процесі його митного оформлення (за підсумками місяця, що передує місяцю поставки населенню, публікується Міністерством економічного розвитку і торгівлі).

Друге значення: середньозважена ціна місячного ресурсу природного газу для газового місяця продажу/поставки за підсумками електронних біржових торгів на Українській енергетичній біржі до початку цього газового місяця.

Третє значення: середня арифметична ціна продажу "Нафтогазом" газу промисловим споживачам (за умови передоплати до місяця постачання газу), яка діяла в газовому місяці, що передує місяцю продажу населенню.

Четверте значення: ціна, розрахована за раніше затвердженою формулою вартості газу за ПСО.

У свою чергу в "Нафтогазі", реагуючи на рішення уряду, зазначили, що вже знизили оптову ціну на внутрішньому ринку відповідно до змін ціни імпортного ресурсу. Там також додали, що залежно від тарифів на транспортування і розподіл кінцева роздрібна ціна ресурсу для побутових споживачів в липні становитиме від 7,6 тис. грн за 1 тис. куб. м до 8,2 тис. грн.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання уряду в середу заявив, що "Нафтогаз" знову встановив для населення ціни, що перевищують ринковий рівень, і повідомив, що Кабмін зобов'яже НАК визначити для населення ціну на червень у розмірі близько 8 тис. грн. за 1 тис. куб. м, на липень - 7,7 тис. грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА