16:56 06.06.2019

"Нафтогаз" просить Кабмін відстрочити виплату дивідендів і допомогти залучити кредити для закачування газу до ПСГ

2 хв читати
"Нафтогаз" просить Кабмін відстрочити виплату дивідендів і допомогти залучити кредити для закачування газу до ПСГ

 Глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв закликає Кабінет Міністрів України відстрочити виплату компанією дивідендів і посприяти залученню кредитних коштів на закачування газу до підземних сховищ (ПСГ) для успішного проходження Україною наступного опалювального сезону.

Як заявив Коболєв на своїй сторінці в соцмережі Facebook, наразі російський "Газпром" готується до зими та "чергової" газової війни", демонстрацією чого є збільшення в січні-травні 2019 року зростання транзиту російського газу через територію України на 8%.

"У європейських ПСГ, які публікують дані, наразі вже на 20 млрд куб. м більше газу, ніж у середньому за два попередні роки. Приріст запасів у них становить 60% до показника за аналогічний період 2018 року", - написав він.

Україна також готується до опалювального сезону, активно закачуючи газ до своїх ПСГ. Так, наразі обсяг імпорту на 20% перевищує минулорічний показник. Запаси газу в сховищах станом на 1 червня становили 11,5 млрд куб м, що на 1,8 млрд більше, ніж роком раніше.

"Якщо продовжимо накопичувати газ такими темпами, до початку опалювального сезону вийдемо на необхідний рівень 20 млрд куб.м. Тоді ми будемо готові до будь-яких дій "Газпрому", і позиція України у переговорах буде захищеною", - наголосив він.

Водночас існують ризики недосягнення цієї мети. Зокрема, йдеться про дефіцит коштів у НАК через заборгованість (сумою 61,4 млрд грн) операторів газорозподільних мереж (ГРМ), а також підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) за поставлений їм газ. При цьому ця заборгованість удвічі перевищує необхідну для підготовки до зими суму. Іншим фактором дефіциту коштів є вимога щодо виплати компанією дивідендів у сумі 90% від отриманого прибутку. Виплати мають бути здійснені до кінця липня, що, за словами Коболєва, є для компанії надзвичайним викликом.

"Нам не завадила б хоча б розстрочка, поки ми не почнемо продавати газ. Другий шлях - залучити кредитні кошти. Для цього необхідний дозвіл та активна участь Кабінету Міністрів як нашого єдиного акціонера. Поки що в наповненні підземних сховищ ми рухаємося за графіком. Але якщо проблему ліквідності не вирішити найближчими тижнями - закупити газ у достатніх обсягах буде неможливо. Ситуація потребує термінової уваги на найвищому рівні", - підсумував глава "Нафтогазу".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА