19:56 06.06.2019

OPIC констатувала виконання Україною своїх зобов'язань за проектом ЦСВЯП

2 хв читати
OPIC констатувала виконання Україною своїх зобов'язань за проектом ЦСВЯП

Фінансова установа уряду США OPIC (Overseas Private Investment Corporation) здійснила інспекторську перевірку проекту Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) і дала позитивний висновок щодо процесу будівництва об'єкта, повідомила прес-служба НАЕК "Енергоатом".

"Я приємно вражений масштабами реально виконаних робіт на майданчику будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива... Україна справді зацікавлена в цьому проекті та виконує всі свої зобов'язання. Можу впевнено заявити, що свого часу OPIC прийняло правильне рішення щодо фінансової підтримки проекту ЦСВЯП і України", - заявив віце-президент - головний юрисконсульт, радник Ради директорів OPIC Вільям Доффермир за підсумками перевірки.

Перевірка відбувалася для контролю виконання Україною підписаних наприкінці 2017 року угод про залучення $250 млн на будівництво ЦСВЯП між НАЕК "Енергоатом" та Central Storage Safety Project Trust, а також гарантійної угоди, укладеної між Міністерством фінансів України, OPIC та Central Storage Safety Project Trust.

Спорудження ЦСВЯП було розпочато в листопаді 2017 року. Сховище дасть змогу "Енергоатому" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням з ВЯП, яке нині переважно вивозять на тимчасове зберігання в РФ. Послугами російських компаній зі зберігання ВЯП не користується лише Запорізька АЕС (шість енергоблоків ВВЕР-1000). Її відпрацьоване паливо зберігається в пристанційному сховищі ВЯП сухого контейнерного типу, введеному в експлуатацію в 2001 році.

Планується, що в першому кварталі 2020 року завершаться будівельні роботи на об'єкті і розпочнуться пусконалагоджувальні роботи. На другий квартал 2020 року намічено введення в експлуатацію першого пускового комплексу ЦСВЯП, яке має завершитися встановленням перших контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом у зоні зберігання.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА