15:48 07.06.2019

"Нафтогаз" готовий до переговорів із "Газпромом" виключно в тристоронньому форматі

2 хв читати
"Нафтогаз" готовий до переговорів із "Газпромом" виключно в тристоронньому форматі

Глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв підозрює в пропозиціях "Газпрому" про нібито готовність знизити ціну на газ для України наявність неприйнятних умов і наполягає на тристоронньому форматі переговорів за участю представників Євросоюзу.

"Ми завжди готові до переговорів, але виключно у тристоронньому форматі, будь-які нові контракти мають укладатися на основі європейських норм і з повагою до рішень міжнародних арбітражів", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

Коболєв нагадав, що Стокгольмський арбітраж переглянув контракт "Газпрому" й "Нафтогазу" на постачання газу, визнавши низку його умов дискримінаційними та зобов'язавши росіян продавати Україні газ у першому кварталі 2019 року за $300 (тут і далі - за 1000 куб. м), а у другому - за $221, але робити це "Газпром" "чомусь" відмовляється.

Як зазначив глава НАК, натомість українська компанія купує газ у Європі істотно дешевше: в першому кварталі - по $259, у другому кварталі - по $212, липнева ціна - $178.

У НАК підсумували, що наразі складно оцінювати пропозицію "Газпрому", оскільки незрозуміло, яку саме суму він пропонує знизити на 25% і на яких умовах. Але в будь-якому разі пропозиція "Газпрому" видається менш привабливою, ніж ціни, доступні для України на європейському ринку.

"За яких умов "Газпром", котрий не хоче постачати Україні газ навіть за дуже вигідною для нього ціною, піде на радикальне зниження? Пробачення боргу "Газпрому" "Нафтогазу", відмовиться від будь-яких арбітражів, не застосовування європейських правил у газовій сфері? Такий сценарій насправді означав би для Росії додаткові мільярдні прибутки, а для України – втрати та повернення у повну залежність від Кремля", - вважає Коболєв.

Раніше у п'ятницю голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив про готовність розпочати переговори про прямі постачання в Україну, які дадуть змогу знизити ціну на газ для споживачів на 25% від нинішньої, і пов'язав їх із переговорами про продовження транзиту на період після 2019 року.

Міллер висловився за прямі переговори з Києвом щодо газових питань, тоді як останні роки сторони зустрічаються переважно в тристоронньому форматі за участю представників Єврокомісії.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

ЄС у середу спробує схвалити угоду про Автономні торговельні заходи, Україні запропоновано компроміс

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА