11:53 10.06.2019

Запуск нового ринку електроенергії має супроводжуватися переданням права встановлювати тарифи ЖКГ місцевим владам - Зубко

2 хв читати
Запуск нового ринку електроенергії має супроводжуватися переданням права встановлювати тарифи ЖКГ місцевим владам - Зубко

Неврегульованість деяких питань роботи нової моделі ринку е/е після його запуску може призвести до низки проблем в економіці, зокрема в житлово-комунальному господарстві (ЖКГ), для їх вирішення необхідно передати право встановлювати тарифи на воду і тепло місцевій владі.

Про це написав віце-прем'єр-міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на своїй сторінці у Facebook, наголосовши, що рано чи пізно ринок е/е має запрацювати в Україні, як у будь-якій європейській країні.

Він нагадав, що Кабінет Міністрів на початку червня ухвалив рішення про спецзобов’язання, забезпечивши механізм утримання цін на е/е для населення на нинішньому рівні під час запуску нового енергоринку.

"З іншого боку, прогнозна ціна е/е для усіх інших споживачів на ринку зросте на 40-50% та сягне близько 3,25 грн. за 1 кВт год (з ПДВ). А це означає, що вона знайде відображення у собівартості товарів та послуг для того ж таки населення. І не в найгіршому стані опиняться ті підприємства, які самі регулюють ціни на свою продукцію. Заручниками ситуації стануть підприємства, вартість послуг яких регулюється на державному рівні", - написав віце-прем'єр-міністр.

За значного подорожчання е/е водоканали не зможуть її оплачувати, оскільки технічно не можуть оперативно коригувати тарифи на водопостачання і водовідведення відповідно до зміни вартості е/е, наголосив Зубко.

Він виступив за повернення місцевій владі права встановлювати тарифи на воду і тепло. На його думку, після передання цих функцій Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ситуація не покращилася - політичний аспект не усунуто, "єдиний" підхід не враховує специфіки кожного водоканалу, а тарифи переглядаються несвоєчасно і не забезпечують відшкодування витрат підприємств, що спричиняє необхідність виділення останнім дотацій із місцевих бюджетів.

Зубко висловив сподівання, що проблему економічно обґрунтованого рівня тарифів на воду врегулює законопроект №10228, зареєстрований у квітні поточного року. Віце-прем'єр також нагадав, що Мінрегіон підготував законопроект №9424, який, зокрема, стосується передання функції встановлення тарифів ЖКГ на місця, однак парламент так його і не розглянув.

Як повідомлялося, в липні 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі оптового ринку е/е на виконання закону "Про ринок електроенергії", ухваленого в квітні 2017 року. Плануається перехід від роботи за моделлю "єдиного покупця" до конкурентного механізму, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, постачальниками, введення балансуючого ринку, ринку "на добу вперед" і внутрішньодобового ринку.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА