17:09 10.06.2019

Асоціація газотрейдерів заявляє про ризик колапсу на ринку газу через проблеми з оплатою позитивних небалансів

1 хв читати
Асоціація газотрейдерів заявляє про ризик колапсу на ринку газу через проблеми з оплатою позитивних небалансів

Асоціація газових трейдерів України закликає Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), а також органи виконавчої влади посприяти вирішенню проблеми з відсутністю на належному рівні розрахунків оператора газотранспортної системи АТ "Укртрансгаз" (УТГ) із постачальниками газу за позитивні небаланси природного газу.

У своєму прес-релізі, посилаючись на дані оператора ГТС, асоціація наголосила, що за два місяці (березень-квітень) поточного року сума позитивних небалансів сягнула 530 млн грн. Проте оператор ГТС не може в повному обсязі забезпечити їх виплату через те, що чинна редакція кодексу дозволяє операторам газорозподільних мереж (ГРС) і підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) накопичувати заборгованість перед оператором за негативні небаланси.

В асоціації заявили, що відсутність виплат на належному рівні містить ризики колапсу на ринку і загрозу закачування газу до підземних сховищ (ПСГ) на запланованому до наступного опалювального сезону рівні (20 млрд куб. м).

Як повідомлялося, 5 червня "Укртрансгаз" заявив про переддефолтний стан на ринку природного газу через від’ємний небаланс, що виник, за даними оператора, переважно внаслідок несанкціонованого відбору газу операторами газорозподільних мереж (ГРМ) із системи. У грошовому виразі негативні небаланси сягнули 2,5 млрд грн, позитивні - 0,53 млрд грн. При цьому УТГ зміг виплатити контрагентам за них 0,27 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА