16:39 11.06.2019

Глава НБУ вважає за доцільне розпочати переговори про підготовку нової програми з МВФ уже цього року

2 хв читати
Глава НБУ вважає за доцільне розпочати переговори про підготовку нової програми з МВФ уже цього року

Глава Національного банку України (НБУ) Яків Смолій вважає за необхідне продовжити реалізацію Україною зобов'язань за програмою Міжнародного валютного фонду (МВФ) і розпочати переговори щодо нової програми з фондом уже цього року.

Як повідомляє НБУ у Facebook, про це Смолій повідомив під час нещодавньої зустрічі з головним економістом Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Сергієм Гурієвим.

Згідно з повідомленням, на зустрічі обговорювали поточну ситуацію в економіці України та на фінансовому ринку.

Учасники зустрічі обговорили перспективи обслуговування зовнішнього боргу України, процес підготовки до входження міжнародних фінансових організацій у капітал державних банків і потенційну участь у цьому ЄБРР, а також розвиток електронних платежів.

Смолій також нагадав про наміри центрального банку розробити і затвердити до кінця року нову стратегію реформування фінансового сектора України на 2020-2025 роки, робота над якою вже триває. Зі свого боку представники ЄБРР висловили свою підтримку політиці гнучкого курсоутворення та режиму інфляційного таргетування, яких дотримується Нацбанк. Вони також наголосили на необхідності збереження незалежності НБУ, оскільки, як показує досвід інших країн, це є запорукою здорової економічної політики, йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, наприкінці травня-2019 глава місії МВФ Рон ван Роден заявив, що місія готова повернутися до Києва після проведення парламентських виборів і формування нового уряду.

За його словами, команда фахівців МВФ мала дуже продуктивні дискусії з владою України щодо перегляду програми stand-by між Україною та МВФ. Експерти МВФ дійшли висновку щодо реалістичності грошово-кредитної та податково-бюджетної політики, зазначив Рон ван Роден.

Нову програму співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by було затверджено 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (майже $1,4 млрд) надано відразу, тоді як решту коштів виділятимуть за підсумками піврічних переглядів програми в 2019 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА