10:42 12.06.2019

Глава АП Богдан закликав продовжити термін прийому заявок на участь у конкурсі з розробки "Дельфіна"

2 хв читати
Глава АП Богдан закликав продовжити термін прийому заявок на участь у конкурсі з розробки "Дельфіна"

Глава Адміністрації президента Андрій Богдан закликав Кабінет Міністрів продовжити на 60 днів термін прийому заявок на участь у конкурсі з розробки на підставі угоди про розподіл продукції (УРП) ділянки "Дельфін" на шельфі Чорного моря.

Відповідний лист до уряду оприлюднило видання "Економічна правда".

Як зазначено в листі, визначеного постановою Кабміну (№271 від 6 березня, про оголошення конкурсу) терміну 60 днів недостатньо для якісної підготовки заяв і забезпечення проведення повноцінного конкурсу.

"Це унеможливлює участь великих іноземних гравців, оскільки вони не ухвалюють інвестиційні рішення в такі короткі строки. Водночас, ураховуючи масштаб ділянки, площа якої понад 9,4 тис. кв. км, та складність реалізації такого проекту, Україні потрібно залучати саме іноземні газовидобувні підприємства з практичним досвідом роботи на шельфі, а також з відповідним технічним та фінансовим забезпеченням", - зазначено в повідомленні.

В адміністрації заявили, що термін подання заявок є штучно скороченим і невипадковим.

У тексті також акцентовано увагу на необхідності проведення максимально прозорого конкурсу з метою залучення до розробки ділянки іноземного інвестора з належними технічними можливостями і досвідом роботи в таких проектах. Однак досі відсутня чітка процедура проведення оцінки конкурсних заявок претендентів, на що неодноразово звертало увагу експертне співтовариство, профільні асоціації та міжнародні консультанти програми USAID, наголосили в АП.

"У зв'язку із цим пропонуємо невідкладно ініціювати внесення змін до постанови від 6 березня 2019 року №271 з метою продовження строків проведення конкурсу щонайменше до 120 днів. Такі дії дадуть змогу розширити коло міжнародних компаній-претендентів та підвищити прозорість процесу оцінки їх конкурсних заявок", - зазначено в тексті.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 12 квітня оголосив конкурс на розробку вуглеводнів у межах ділянки "Дельфін" на шельфі Чорного моря на умовах угоди про розподіл продукції. Термін дії УРП - 50 років. Переможець конкурсу має забезпечити геологічне вивчення надр на ділянці, зокрема й буріння не менш як п'яти свердловин протягом першого етапу (п'яти років) геологорозвідувальних робіт. Мінімальний обсяг інвестицій, що має бути здійснений у цей період, буде визначено за результатами конкурсу, але має становити не менш як 1,5 млрд грн.

Максимальна частина компенсаційної продукції, за рахунок якої інвестору можуть компенсувати його витрати, - 70% від загального обсягу виробленої продукції. Частка держави в прибутковій продукції має становити не менш як 11% від її загального обсягу.

Ініціатива про розробку ділянки "Дельфін" належить компанії Frontera Resources, що займається розвідкою і видобутком газу і нафти.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА