20:24 12.06.2019

У КБ "Південне" готують плани з випуску ракетних двигунів у США

3 хв читати

У ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. Янгеля" (КБП, Дніпро) оптимістично оцінюють потенціал взаємовигідного українсько-американського співробітництва в галузі ракетного двигунобудування і відпрацьовують плани створення в США виробництва ракетних двигунів, повідомив генеральний директор КБП "Південне" ім. Янгеля Олександр Дегтярев.

Під час прес-конференції у вівторок у Дніпрі, оцінюючи на прохання журналістів поточний стан розпочатого України в новій геополітичній ситуації діалогу з США про перегляд наповнення двостороннього партнерства в космічній галузі, Дегтярев зазначив: "Америка без України в космосі проживе, але це не означає, що перспектив у нас немає".

За його словами, загострення відносин між США і РФ спричинило політичну "неприйнятність російської присутності в американському космосі". Насамперед ідеться про російські двигуни РД-180, уточнив він, зазначивши: ця ситуація відкриває додаткові можливості для розвитку співпраці між Україною та США в галузі ракетного двигунобудування. "Ми маємо і амбіції, і досвід, щоб замінити РД-180 на РД-815" (новий український маршовий двигун тягою 250 тонн - ІФ), - сказав він.

"Не виключаю, що РД-815 буде затребуваний", - сказав Дегтярев, уточнивши: "Коли вигідно, ніхто не відмовляє ... У нас з'явилися додаткові можливості, і їх треба використовувати".

За словами гендиректора КБП, крім маршового РД-815, великий інтерес потенційних замовників викликає також новий український маршовий РД-870 тягою до 100 тонн.

"У наших планах - створити в США виробництво двигунів української розробки", - сказав Дегтярев, додавши: "Ми бачимо в цьому перспективи, тому що це дає багато політичних привілеїв і багато можливостей".

Він наголосив, що сьогодні США є провідною світовою космічною державою зі своїм ринком, яка активно просуває, зокрема, безліч космічних "стартапів".

ДП "КБ "Південне" - основний науковий центр України, який володіє передовими космічними технологіями, відомий у світі розробник ракетно-космічної техніки. Сьогодні КБП постачає на експорт понад 80% продукції та послуг, серед основних партнерів - США та країни ЄС.

Згідно з раніше озвученими даними КБП, на сьогодні компанія розробила понад 30 видів рідинних ракетних двигунів (РРД), 17 з яких доведені до серійного виготовлення. Останні десять років підприємство здійснює розробку перспективного сімейства РРД перших ступенів ракет-носіїв (РН) тягою 120-250 тонн, які могли б ефективно використовуватися на американському ринку РН. Також КБП розпочало проекти зі створення потужного маршового ракетного двигуна тягою до 500 тонн, рухових установок для модулів, які зможуть забезпечити доставку вантажів і екіпажів на Місяць і найближчі планети Сонячної системи.

У 2015 році зі своїм новим РРД РД-815 КБ "Південне" взяло участь в оголошеному ВПС США тендері на розробку двигунів замість російських РД-180, якими оснащуються РН Atlas-5 американської United Launch Allianсе (ULA). У зв'язку з упровадженими у 2014 році Конгресом США обмеженнями на ВТС з РФ унаслідок анексії Криму США планують повністю відмовитися від російських РД-180. Постачання РД-181, якими оснащуються нові РН Antares для МКС, обмежені цивільною сферою.

Наразі США прискорюють реалізацію програми створення РН Vulcan нового покоління для ВПС США. Згідно з підписаним у лютому 2016 року Пентагоном контрактом з ULA, проект має бути реалізований до кінця 2019 року. Американська Aerojet Rocketdyne, відповідно до підписаного з Пентагоном контракту, повинна забезпечити до кінця 2019 року розробку нового AR1 на заміну РД-180.

У новій геополітичній ситуації Україна та США у 2015-2016 рр. розпочали переговори про перспективи налагодження співпраці в галузі ракетного двигунобудування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА