08:21 13.06.2019

Мінфін України обрав євро для євробондів для зниження ціни і диверсифікації ризиків та інвесторів

2 хв читати
Мінфін України обрав євро для євробондів для зниження ціни і диверсифікації ризиків та інвесторів

Вибір Мінфіном України євро як валюти нового випуску 7-річних єврооблігацій викликаний бажанням збалансувати платіжний баланс і валютні ризики за державним боргом та скористатися ситуацією нижчих процентних ставок на ринках активів в євро для досягнення конкурентного ціноутворення.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" учасники ринку за підсумками минулого під час роад-шоу спілкування з інвесторами у форматі дзвінка та презентації, Мінфін вказав на той факт, що якщо в надходженнях за поточним рахунком платіжного балансу частка євро у 2018 році становила 22,8%, то у зворотному напрямку - 40,1%.

Іншими цілями було названо диверсифікацію інвесторів та встановлення цінових орієнтирів для кривої дохідності України в євро, оскільки останній випуск єврооблігацій в цій валюті було здійснено 15 років тому.

За словами учасників ринку, вибір поточного моменту для розміщення українська сторона пояснила зниженням політичної невизначеності після проведення президентських виборів і підтвердженням з боку МВФ і його місії підтримки України та дотримання нею кількісних параметрів поточної програми співпраці. Мінфін також нагадав, що такі дії відповідають стратегії, оголошеній на початку року, щодо здійснення кількох невеликих транзакцій на додаток до збільшеного пільгового фінансування за участю МФО.

Як повідомлялося, Мінфін України залучив BNP Paribas та Goldman Sachs International для спільної організації та як спільних букранерів для проведення роуд-шоу 7-річних євробондів в євро. Зустрічі з інвесторами відбуваються в понеділок-четвер цього тижня в Лондоні, Франкфурті, Мюнхені та Мілані. Зокрема, в середу українська делегація на чолі з міністром фінансів Оксаною Маркаровою працювала у Франкфурті. У зустрічах беруть участь також перший заступник глави Мінекономрозвитку Максим Нефьодов, заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка, урядовий уповноважений з питань управління держборгом Юрій Буца.

"На роудшоу всі слоти для зустрічей забиті", - написав у середу на своїй сторінці у Facebook Нефьодов.

На думку керівника підрозділу з корпоративного аналізу ICU Олександра Мартиненка, яку він виклав у колонці на "Економічній правді" в середу, Україна, скориставшись сьогоднішнім вікном і вибравши євро як валюту випуску євробондів, може залучити кошти на сім років під 6-6,5% річних порівняно з поточною 8% доходністю 7-річних доларових єврооблігацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА