10:38 13.06.2019

Україна може запустити нову програму з МВФ наприкінці року

3 хв читати
Україна може запустити нову програму з МВФ наприкінці року

Україна працює над підготовкою до можливого запуску наприкінці 2019 року нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) на три-чотири роки, повідомив заступник глави Адміністрації президента (АП) Олексій Гончарук в інтерв'ю "НВ. Бізнес".

"Ми зараз дійсно почали думати над новою програмою з МВФ на три-чотири роки, щоб можна було запустити її наприкінці року, якщо для цього будуть необхідні умови", - сказав він.

"У неї ми спробуємо закласти структурні реформи, які за ці роки виведуть країну на якісно інший рівень", - додав заступник глави АП.

Гончарук зазначив, що для нової програми є хороші стартові умови: протягом останніх 14 кварталів економіка зростає стабільно, хоча і не нестримно, спостерігається прийнятний рівень інфляції та зростання резервів, а також поліпшення показників у рейтингу Doing Business.

За словами заступника глави Адміністрації президента, зобов'язання України у рамках програми з фондом мають бути виконані, щоб виправдати довіру з боку не лише МВФ, а й усіх системних інвесторів.

"Щоб Україна була прогнозованою для партнерів країною, яка співпрацює з міжнародними інституціями, якій довіряють... потрібно виконувати взяті на себе зобов'язання, а не будувати екзотичні сценарії", - сказав Гончарук.

На його думку, умови добре підготовленої програми МВФ можна використати для того, щоб здійснити економічний прорив і стати "східноєвропейським тигром".

"Але для цього нам треба влітку та восени дуже добре попрацювати для збереження фінансової стабільності. У нас хороша команда, конструктивний робочий контакт з Національним банком України та Міністерством фінансів. Тож усе необхідне у нас для цього є", - зазначив заступник глави АП.

Він наголосив, що наразі потрібно бути дуже обережним з будь-якими зробленими кроками, які можуть спричинити нестабільність, нерозуміння з боку міжнародних партнерів або призвести до втрати надходжень до державного бюджету.

Коментуючи можливу заміну податку на прибуток податком на виведений капітал, проти чого заперечує МВФ, Гончарук заявив, що це частина передвиборної програми президента, тому позиція адміністрації – працювати на швидке його запровадження.

"Для мене це лише питання часу введення та окремих деталей. Запровадити його з початку 2020 року вже майже неможливо, але це не означає, що це питання можна відкладати в довгу шухляду", - сказав заступник глави АП.

Нову програму співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by було затверджено 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (майже $1,4 млрд) надано відразу, тоді як решту коштів виділятимуть за підсумками піврічних переглядів програми в 2019 році.

Місія МВФ працювала в Україні в травні, однак поїхала без рекомендацій про виділення чергового траншу. Глава місії МВФ Рон ван Роден заявив, що місія готова повернутися до Києва після проведення парламентських виборів і формування нового уряду. Водночас експерти МВФ дійшли висновку щодо реалістичності грошово-кредитної та податково-бюджетної політики, зазначив Рон ван Роден.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА