16:49 13.06.2019

В ЄБРР підтримують перенесення запуску ринку електроенергії в Україні, але вважають надмірною річну паузу

2 хв читати
В ЄБРР підтримують перенесення запуску ринку електроенергії в Україні, але вважають надмірною річну паузу

У Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) підтверджують свою позицію про необхідність відкласти запуск ринку електроенергії з 1 червня 2019 року на 3-6 місяців для кращої підготовки до нього, вважаючи триваліші терміни надмірними і такими, що матимуть негативні наслідки, повідомив старший радник із зовнішніх зв'язків ЄБРР Антон Усов у четвер.

"Якщо відкласти на рік реформу, то особливо у зовнішніх гравців, які приносять не тільки гроші, а й технології, зникне інтерес до ринку. … Відкладати запуск ринку на рік - це надмірна пауза", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, особливо ці зміни важливі для компаній, які займаються відновлюваною енергетикою і останнім часом активно інвестують в Україну.

"У цих реформ має бути певний темп. З нами солідарні оператори ринку, які також вважають, що технічні та юридичні проблеми не є нездоланними. Основні проблеми можна зняти в найближчі 3-6 місяців, запускаючи ринок у тестовому режимі", - сказав представник ЄБРР .

Він також зазначив, що однією з цілей реформ ринку електроенергії є його інтеграція в європейський ринок і підвищення енергетичної безпеки країни, тому з цієї точки зору також бажано уникнути зайвої затримки запуску реформи.

Як повідомлялося, на 1 липня 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі ринку е/е. Єдиний покупець і продавець е/е - ДП "Енергоринок" - ліквідується. Вводяться двосторонні договори між виробниками та постачальниками/споживачами, біржі - ринок "на добу вперед" і внутрішньодобовий ринок, а також балансувальний ринок, на якому розраховуватиметься вартість небалансів (різниці між прогнозним і фактичним споживанням).

Народні депутати Олександр Домбровський (голова профільного комітету ВР) і Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е/е на три місяці - з 1 липня на 1 жовтня поточного року. Проект пропонує внести до перехідних положень закону "Про ринок е/е" зміни і перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е/е на 1 жовтня. Таку позицію підтримує Світовий банк і проект з енергетичної безпеки (ESP) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Водночас народні депутати Олексій Рябчин і Юрій Чижмар 23 травня зареєстрували законопроект про перенесення запуску енергоринку на 9 місяців, а президент України на початку цього тижня - на рік, до 1 липня 2020 року.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА