20:21 13.06.2019

ЄК: Вважаємо, що до 2020 року буде рішення щодо транзиту газу з РФ до ЄС через Україну, план "Б" не потрібен

4 хв читати
ЄК: Вважаємо, що до 2020 року буде рішення щодо транзиту газу з РФ до ЄС через Україну, план "Б" не потрібен

Єврокомісія виходить з того, що до кінця 2019 року, коли спливає діючий контракт на транзит газу до Європи між "Газпромом" і "Нафтогазом України", буде знайдено рішення, і європейські споживачі зможуть продовжувати отримувати російський газ, заявив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович за підсумками переговорів із міністром енергетики РФ Олександром Новаком.

Як заявив Новак, "ми обговорювали цей процес докладно, які можуть бути варіанти з 1 січня 2020 року щодо укладення нового контракту на транзит через Україну".

Марош Шефчович також зазначив: "Ми в тісному контакті з нашими українськими колегами, і можу сказати, що для Європейського Союзу дуже важливо, щоб всі ці реформи в галузі енергетики тривали, і для нас дуже важливо те, щоб тривав процес unbundling "Нафтогазу", тому що це ясно не тільки для Єврокомісії, але і для газотранспортних компаній Європи, що буде набагато легше вести переговори з компанією, яка повністю відповідатиме європейським традиціям, і що працюватиме в позиції сертифікованого транспортувальника газу".

"Ми працюємо в тісному зв'язку з українським урядом. Але, звісно, зараз нам треба дочекатися нових виборів, результатів, нового уряду. Але unbundling "Нафтогазу" - це дуже важливе питання, не тільки для Єврокомісії, але і для Світового банку, ЄБРР і для інших європейських урядів, тому що ми знаємо, що це буде дуже важливе питання, яке матиме прямий вплив на те, що, сподіваємося, буде новий довгостроковий контракт на постачання газу через Україну до Європейського Союзу", - додав європейський чиновник.

"Наші колеги говорять про необхідність впровадження європейського законодавства. Але ми знаємо, що на сьогодні Україна поки що не готова з точки зору змін до чинного законодавства, щоб забезпечити укладення контракту на умовах, які використовуються в Європі", - сказав російський міністр.

"Насправді, найпростіший варіант - це продовжити діючий контракт, якщо буде запропоновано прийнятні, економічні конкурентні тарифи, якщо буде врегульовано відносини, які ми сьогодні маємо - розгляди в арбітражних судах", - наголосив він.

"Але ми знаємо, що на сьогодні жодних немає пропозицій із боку українських колег. Ми пов'язуємо це з тим, що наразі йде зміна - будуть вибори законодавчих органів, тільки потім буде вибрано уряд. Ми розраховуємо на конструктивний підхід із боку українських колег, і зі свого боку за його наявності наша комерційна компанія "Газпром" готова такі переговори проводити - і щодо постачань газу в Україну, і щодо транзиту", - сказав Новак.

"Завжди є за бажання сторін можливість домовитися і вирішити всі питання за контрактними зобов'язаннями. Безумовно, ми виходимо з того, що європейські споживачі отримуватимуть газ надійно відповідно до контрактів", - зазначив російський міністр.

"Також "Газпром" готовий брати участь у консорціумі з управління газотранспортною системою (України - ІФ), якщо такі пропозиції будуть з боку України", - додав він.

Новак нагадав, що, на думку Росії, Стокгольмський арбітраж ухвалив дискримінаційні рішення: за контрактом на транзит газу було враховано зобов'язання "транспортуй або плати", а за контрактом на постачання газу - "бери або плати" – не враховано. "Газпром" подав апеляцію до Шведського суду.

"Призначено дату розгляду апеляції, але вона, звичайно, виходить за рамки 1 січня 2020 року, тому "Газпром" запропонував українським партнерам укласти мирову угоду, яка дала б змогу створити умови для більш конструктивних взаємин у рамках наступних контрактів із 1 січня 2020 року і на постачання газу, і на транзит газу. Для цього є вся юридична база. Ми вважаємо, що це один із найважливіших пунктів подальшої конструктивної взаємодії з нашими українськими партнерами", - резюмував Новак.

У свою чергу Марош Шефчович заявив: "Ми теж вважаємо, що план "Б" нам не буде потрібен, тому що останні чотири роки у нас завжди були якісь питання, і ми завжди знаходили хороші конструктивні рішення".

"І ми сьогодні змогли домовитися, що сплануємо наші тристоронні переговори на вересень. Я впевнений, що якщо нам вдасться продовжити цей конструктивний підхід, нам вдасться знайти рішення на всі ці питання так, щоб не було жодних питань ні в листопаді, ні в грудні, і що буде знайдено рішення для постачань газу через Україну до Європейського Союзу", - резюмував він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА