20:36 13.06.2019

"Нафтогаз" заперечує отримання пропозицій від "Газпрому" щодо мирової угоди, готовий їх уважно розглянути

2 хв читати
"Нафтогаз" заперечує отримання пропозицій від "Газпрому" щодо мирової угоди, готовий їх уважно розглянути

НАК "Нафтогаз України" поки не отримував ніяких пропозицій щодо мирової угоди від російської сторони, заявив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко, коментуючи слова міністра енергетики РФ Олександра Новака стосовно пропозиції "Газпрому" підписати мирову угоду.

"Якщо отримаємо, ми їх уважно розглянемо", - написав Вітренко на своїй сторінці в Facebook у четвер, припустивши, що мова може йти про неприйнятні для української компанії умови.

"Хоча, швидше за все, Олександр Новак мав на увазі "мирову угоду" в розумінні, вже озвученому Олексієм Міллером, главою "Газпрому": "Нафтогаз" і "Газпром" домовляться, що рішення попередніх арбітражів щодо наших контрактів на поставку і транзит газу не будуть застосовуватися", - вважає виконавчий директор "Нафтогазу".

Він підкреслив, що "Газпром" пропонує продовжити поточний транзитний контракт, в якому відсутні зобов'язання російської компанії за обсягами транзиту, всупереч рішенню арбітражу. "Щойно "Газпром" добудує "Північний потік 2" і "Турецький потік", він припинить транзит через Україну, і ми за цим контрактом не будемо отримувати гроші", - пояснив Вітренко небезпеку такого варіанту.

За його словами, НАК, зі свого боку, готовий обговорювати, в якій формі "Газпром" виконає рішення попереднього арбітражу з компенсації "Нафтогазу" $ 2,8 млрд збитків від невиконання "Газпромом" своїх зобов'язань за транзитним контрактом у 2009-2017 роках.

"Також ми можемо розглянути пропозиції за новим транзитним контрактом згідно європейських правил, в якому в тариф додатково до повного покриття витрат з 2020 року буде закладено компенсацію за невиконання "Газпромом" своїх контрактних зобов'язань у 2018-2019 роках", - додав Вітренко. Він вказав, що в такому випадку "Нафтогаз" відмовиться від своїх вимог у новому арбітражі, ініційованому "Газпромом".

Новак раніше в четвер на зустрічі з заступником голови Єврокомісії Марошем Шефчовичем у Москві нагадав, що, на думку Росії, Стокгольмський арбітраж прийняв дискримінаційні рішення: за контрактом на транзит газу були враховані зобов'язання "транспортуй або плати", а за контрактом на поставку газу - "бери або плати"- поза обліком. "Газпром" подав апеляцію в Шведський суд.

"Призначено дату розгляду апеляції, але вона, звичайно, виходить за рамки 1 січня 2020 року, тому "Газпром" запропонував українським партнерам підписати мирову угоду, яка б дозволила створити умови для більш конструктивних взаємин у рамках наступних контрактів з 1 січня 2020 року і на поставку, і на транзит газу. Для цього є вся юридична база. Ми вважаємо, що це один з найважливіших пунктів подальшої конструктивної взаємодії з нашими українськими партнерами", - резюмував Новак.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА