13:04 14.06.2019

КС визнав неконституційними положення про правовий статус НКРЕКП і призначення її членів

2 хв читати
КС визнав неконституційними положення про правовий статус НКРЕКП і призначення її членів

Конституційний Суд України визнав неконституційними положення закону "Про національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" щодо правового статусу регулятора та призначення його членів, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в суді.

Згідно з даними, оприлюдненими на сайті КС, провадження за поданням 46 народних депутатів колегія суддів відкрила в червні 2017 року.

Нардепи зазначали, що згідно із законом №1540-VIII утворено державний орган, що не входить до жодної з гілок влади. На відміну від інших подібних органів (що не входять до жодної гілки влади, наприклад, прокуратура, Національний банк України) існування НКРЕКП та її функції не передбачені Конституцією.

Крім того, принцип незалежності регулятора та його право не виконувати якихось вказівок державного органу порушують конституційний принцип стримувань і противаг у владі, вважають ініціатори подання.

Ініціатори подання також звернули увагу на неконституційність повноважень глави держави у частині призначення членів конкурсної комісії, затвердження кандидатур на посади членів НКРЕКП, а також можливості достроково припинити повноваження членів регуляторного органу.

Неконституційними повноваженнями закон про НКРЕКП наділяє, на думку депутатів, також парламент і уряд, які, окрім президента, призначають членів конкурсної комісії (ВР - двох, Кабмін - одного).

Такими, що порушують Конституцію, згідно з поданням, також є норми закону про НКРЕКП щодо вимог до членів комісії, формування регулятором свого кошторису і статті закону, які, на думку ініціаторів звернення до КС, дають змогу регулятору перебрати на себе повноваження інших суб'єктів держвлади.

Серед ініціаторів звернення до КС: Юлія Тимошенко, Валерій Дубіль, Сергій Соболєв, Олександра Кужель, Вікторія Войціцька, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм та інші.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА