17:10 14.06.2019

"Укртрансгаз" заявляє про загрозу роботі ГТС

2 хв читати
"Укртрансгаз" заявляє про загрозу роботі ГТС

"Укртрансгаз" не має можливості своєчасно розраховуватися за контрактами на закупівлю газу для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ) через дефіцит коштів, що ставить під загрозу роботу ГТС України після 24 червня цього року, зазначено в заяві компанії в п'ятницю.

"Компанія ініціювала переговори з кредиторами, включаючи (материнську компанію - ІФ) НАК "Нафтогаз України", про реструктуризацію заборгованості. Про ситуацію проінформовано Раду національної безпеки і оборони України", - йдеться в документі.

Згідно з ним, "Укртрансгаз" також звернувся з листом про виникнення передумов надзвичайної ситуації до Держслужби України з надзвичайних ситуацій та веде переговори з НКРЕКП для негайного виправлення ситуації.

Компанія зазначає, що її заборгованість за березень-квітень перед постачальниками паливного газу становить 4,1 млрд грн, тому деякі з них відмовляються постачати визначені діючими контрактами обсяги газу. Залишкових обсягів газу на ВТВ, закуплених за попередніми договорами, досить для забезпечення роботи ГТС тільки до 24 червня, йдеться в заяві.

"Укртрансгаз" наголошує, що фінансову ситуацію компанії з кожним місяцем погіршують економічно необґрунтовані тимчасові тарифи для оператора ГТС, які НКРЕКП затвердила наприкінці 2018 року і які дозволяють своєчасно розраховуватися за закупівлю газу на ВТВ в обсязі до 60% від необхідного річного рівня.

Другою причиною компанія зазначає проблему несанкціонованого відбору газу з газотранспортної системи, внаслідок чого борг за послуги балансування учасників ринку в період із 2016 до лютого 2019 року перевищив 35 млрд грн, з яких 91% становить заборгованість облгазів.

"Укртрансгаз" наголошує, що після переходу газового ринку України на добове балансування з 1 березня 2019 ситуація суттєво не змінилася: оператори ГРМ (газорозподільних мереж - ІФ) продовжують незаконно відбирати газ із ГТС, зокрема для власних виробничо-технологічних витрат і не розраховуються. За період березня-квітня 2019 року заборгованість операторів ГРС зросла ще на 2,5 млрд грн, зазначено в релізі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

"Метінвест" завершив 2023 рік зі збитком $194 млн, виручку скоротив на 11%

Обсяг продажу на первинному ринку нерухомості Києва знизився майже вдвічі, медіанні ціни зросли за рік на 5,3% - M4U

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА