16:35 18.06.2019

"Нафтогаз" пропонує "Газпрому" контракт на "своп" газу замість транзиту як запасний варіант

2 хв читати
"Нафтогаз" пропонує "Газпрому" контракт на "своп" газу замість транзиту як запасний варіант

НАК "Нафтогаз України" в разі проблем з анбандлінгом і/або небажанням "Газпрому" (РФ) брати на себе ризики, пов'язані з українським регулятором і оператором газотранспортної системи, запропонує російській компанії запасний варіант - "своп" газу, заявив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко.

"Газпром" передаватиме нам певний обсяг газу (певну енергетичну цінність газу) на кордоні Україна - РФ, а ми передаватимемо такий самий обсяг (енергетичну цінність) на кордоні Україна - ЄС", - написав він на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

За словами Вітренка, передання газу підтверджуватиметься суміжними операторами (Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії).

"Такі контракти на "своп" газу є досить звичними для європейського ринку (можливо, і для "Газпрому"). Тобто такий контракт може бути укладений за європейськими правилами, просто вони різні для контрактів на "своп" газу й на послуги з транспортуванні газу", - наголосив він.

Виконавчий директор НАК також зазначив, що контракт на "своп" слід укласти як і у випадку з чинною угодою на транзит, згідно зі шведським правом, а маржу (плату за транзит) заздалегідь узгодити між сторонами. У свою чергу "Нафтогаз" самостійно укладе контракт на транспортування з відокремленим оператором ГТС України.

"Хоча ця плата за транзит буде оформлена як маржа, а не як тариф на транспортування, заради справедливості й об'єктивності її розміру ми розрахуємо її в повній відповідності до європейського тарифного кодексу, узгодимо з представниками ЄС і представимо для переговорів із "Газпромом", - пояснив він.

У частині термінів і обсягів транзиту Вітренко пропонує узгодити запропоновані Європейською Комісією умови - 10 років і щонайменше 60 млрд куб. м за рік.

"Нас влаштовує пропозиція ЄС: забезпечити технічну можливість (потужності) для надходження газу з РФ в Україну обсягом щонайменше 90 млрд куб. м за рік. Тобто, буде 30 млрд куб. м для додаткових обсягів транзиту, доступних і для газпромівського газу, і для газу інших компаній. Такий договір є досить простим, він не є предметом регулювання з української сторони, ніхто нікому не повинен платити гроші за потужності тощо, тому "Газпром" не має обґрунтованих підстав відмовлятися від його підписання", - резюмував Вітренко.

Раніше у вівторок начальник юридичного департаменту "Газпрому" Сергій Коваль заявив, що російська компанія не бачить сьогодні можливості укласти транзитний контракт із "Нафтогазом" після 2019 року на європейських умовах через неготовність української сторони.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА