16:38 18.06.2019

НБУ вважає за доцільне ініціювати нову довгострокову програму співпраці з МВФ до завершення поточної програми stand-by

2 хв читати
НБУ вважає за доцільне ініціювати нову довгострокову програму співпраці з МВФ до завершення поточної програми stand-by

Національний банк України (НБУ) вважає за доцільне ініціювати нову довгострокову програму співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) до завершення поточної програми stand-by, повідомляється в матеріалах НБУ, розданих журналістам на брифінгу у зв'язку з презентацією звіту про фінстабільність.

"Поточна програма завершується на початку наступного року. Враховуючи те, що Україні необхідно реалізувати ще великий перелік реформ, а економіка лишається досить уразливою до зовнішніх ризиків, Національний банк вважає за доцільне ініціювати нову довгострокову програму співпраці з МВФ, ймовірно, ще до завершення поточної програми stand-by", - констатується в повідомленні.

Заступник глави НБУ Дмитро Сологуб на брифінгу повідомив, що НБУ не очікує, що обсяг нової програми з МВФ буде таким самим, як програми розширеного фінансування (EFF), яку було затверджено в березні 2015 року.

"Програма EFF 2015 року було досить великою. За обсягом це була кризова програма... Я можу сказати, що ми не очікуємо, що (нова) програма буде такою самою за розміром, як програма 2015 року... Основною функцією цієї програми МВФ буде сигнал для інших інвесторів... і ті реформи, які проводяться в рамках програми. Це основні параметри, а не грошові ресурси", - сказав він.

МВФ у березні 2015 року відкрив для України чотирирічну програму EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд.

Поточна програма співпраці між Україною і МВФ у рамках механізму stand-by була затверджена 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (близько $1,4 млрд) надано відразу, тоді як умовою виділення решти коштів є успішні піврічні перегляди програми в 2019 році.

Місія МВФ працювала в Україні в травні, проте поїхала без рекомендацій щодо виділення чергового траншу. Голова місії МВФ Рон ван Роден заявив, що місія готова повернутися до Києва після проведення парламентських виборів і формування нового уряду. Водночас експерти МВФ дійшли висновку щодо реалістичності грошово-кредитної і податково-бюджетної політики, зазначив Рон ван Роден.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА