12:45 24.06.2019

"Нафтогаз" не може підтримати "Укртрансгаз", що перебуває на межі банкрутства через багатомільярдні борги облгазів

3 хв читати
"Нафтогаз" не може підтримати "Укртрансгаз", що перебуває на межі банкрутства через багатомільярдні борги облгазів

НАК "Нафтогаз України" не може фінансово підтримати АТ "Укртрансгаз", яке перебуває в передбанкрутному стані через багатомільярдні борги, накопичені перед ним операторами газорозподільних систем (облгазів).

"Уже півроку ми говоримо про те, що "Укртрансгаз" може стати банкрутом через штучно занижені тарифів та несанкціонований відбір газу. На жаль, відповідальні органи обрали стратегію ігнорування поганих новин, і ситуація стала критичною. "Нафтогаз" підтримував "Укртрансгаз" скільки міг, і ми є їх найбільшим кредитором. Однак більше такої можливості немає. Ми повинні накопичувати газ у підземних сховищах і самі маємо дефіцит обігових коштів", - наводяться в прес-релізі слова голови НАК Андрія Коболєва.

У "Нафтогазі" нагадали, що компанії неодноразово попереджали про руйнівний вплив на фінансову стабільність оператора української ГТС низки рішень регулятора ринку в особі НКРЕКП. Серед них – зменшення тарифів на транспортування газу з травня 2019 року та критичні недоліки кодексу газотранспортної системи, які уможливлюють несанкціонований відбір значних обсягів газу операторами ГРС.

А.Коболєв наголосив, що група готова надати всі необхідні матеріали для аналізу та обговорення виходу з ситуації, що склалася, а також для встановлення відповідальних осіб за цей неприпустимий результат.

У НАК нагадують, що в листопаді 2018 року "Укртрансгаз" надав обґрунтовані заперечення проти запропонованих НКРЕКП "тимчасових" тарифів на транспортування газу, які зменшували дохідну частину оператора ГТС на 40%, або на 20 млрд грн. Водночас регулятор не врахував аргументів і встановив занижені тарифи.

У лютому 2019 року "Укртрансгаз" подав свої пропозиції щодо зміни часових тарифів, однак ці пропозиції так і не було розглянуто. Результатом цих рішень стало не тільки обмеження інвестиційних витрат компанії, а і її неспроможність закуповувати газ для прокачування палива газотранспортною системою.

Крім того, "Укртрансгаз" і "Нафтогаз" неодноразово звертали увагу НКРЕКП на те, що облгази не розраховуються за газ "Укртрансгазу", відібраний ними з газотранспортної системи без контракту. Облгази, у свою чергу, заявляють про недостатність їх тарифу на розподіл для розрахунків з "Укртрансгазом" за відібраний газ.

Як повідомлялося, "Укртрансгаз" закуповує газ для власних потреб через систему ProZorro. Однак через штучно занижений тариф і значні обсяги несанкціонованого відбору компанія потрапила у скрутне фінансове становище й накопичила понад 4 млрд грн боргу перед своїми постачальниками, зокрема "Нафтогазом". У зв'язку з цим "Укртрансгаз" не зміг залучити учасників тендерів на кілька своїх закупівель газу в червні.

Державна служба надзвичайних ситуацій (ДСНС) України класифікувала рівень загрози в разі припинення роботи технологічного обладнання об'єктів ГТС як надзвичайну ситуацію техногенного характеру державного рівня.

"Нафтогаз" і "Укртрансгаз" спільно з РНБО працюють над невідкладними заходами щодо забезпечення стабільності роботи української ГТС. Комплексне виправлення ситуації можливе тільки за умови повної свободи дій регулятора ринку НКРЕКП.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА