09:01 01.07.2019

Результати перших торгів на новому сегменті оптового ринку електроенергії свідчать про успішний старт енергореформи

3 хв читати
Результати перших торгів на новому сегменті оптового ринку електроенергії свідчать про успішний старт енергореформи

Результати перших торгів на новому сегменті оптового ринку е/е - на ринку "на добу вперед" (РДВ) - свідчать про успішний старт реформи ринку е/е, заявив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" директор держпідприємства "Оператор ринку" Володимир Євдокимов.

За його словами, протягом останніх двох діб перед запуском нової моделі оптового ринку е/е персонал "Оператора ринку", що відповідає за функціонування РДВ і внутрішньодобовий ринок (ВДР), працював цілодобово, щоб забезпечити своєчасний початок операцій, які передбачає нова модель ринку е/е.

Євдокимов зазначив, що в торгах взяло участь 192 учасники.

Як повідомлялося, в неділю на РДВ відбулися перші торги, на них продавалася е/е, необхідна для покриття різниці між законтрактованими за двосторонніми договорами обсягами і прогнозними обсягами споживання протягом наступної доби після дня торгів.

За даними "Оператора ринку", в торговельній зоні "Об'єднана енергосистема України" продано 150,895 млн кВт-год за середньозваженою ціною 1594,188 грн за МВт-год (без ПДВ). У торговельній зоні "Бурштинський острів" було реалізовано 9,435 млн кВт-год е/е в середньому по +1776 грн за МВт-год (без ПДВ).

У період максимального добового навантаження (з 08:00 до 23:00) граничні погодинні ціни коливалися від 1899,99 до 2020 грн за МВт-год (без ПДВ), у період мінімального навантаження (з 00:00 до 8:00 і з 23:00 до 24:00) - від 894 грн до 949 грн за МВт-год (без ПДВ).

Як повідомлялося, "Оператор ринку" напередодні 1 липня опублікував граничні ціни (price caps) на сегментах нової моделі оптового ринку е/е - ринку "на добу вперед" і внутрішньодобовому ринку, що запускаються з 1 липня. У період мінімального навантаження (з 00:00 до 08:00 і з 23:00 до 24:00) гранична ціна становила 959,12 грн за МВт-год (без ПДВ), у період максимального навантаження (з 08:00 до 23: 00) - 2048,23 грн за МВт (без ПДВ).

Правила купівлі-продажу е/е на РДВ і ВДР передбачають дев'ятимісячний перехідний період (тоді як раніше передбачався період у шість місяців) з моменту введення РДВ і ВДР, протягом якого енерговиробники в своїх заявках з продажу е/е вказують ціну, не вищу за максимальне значення середніх показників за останні три місяці до введення нових сегментів.

З 1 липня 2019 року в Україні запускається нова модель оптового ринку е/е на виконання закону "Про ринок е/е", ухваленого в квітні 2017 року. Передбачено перехід від роботи за моделлю "єдиного покупця" до конкурентного механізму, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, постачальниками, введення балансуючого ринку (де розраховуватиметься різниця між прогнозним і фактичним обсягом споживання і його вартість), ринку "на добу вперед" і внутрішньодобового ринку (на ньому закуповується е/е на найближчі години). Існуватиме також ринок допоміжних послуг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА