19:22 01.07.2019

НБУ скасував ліміт на фінансування представництв українського бізнесу за кордоном

2 хв читати
НБУ скасував ліміт на фінансування представництв українського бізнесу за кордоном

Національний банк України (НБУ) в рамках валютної лібералізації скасував ліміт EUR2 млн на рік, яким до останнього часу обмежувався переказ коштів українських юросіб своїм іноземним філіям, а також зняв низку інших адміністративних обмежень.

"Відтепер операції з переказу коштів безпосередньо на рахунок зарубіжних підрозділів виведені з-під дії ліміту і не обмежуватимуться в обсягах", - повідомляється на сайті Нацбанку в понеділок.

Водночас із метою мінімізації ризиків відтоку капіталу НБУ встановив додаткові вимоги для валютного нагляду за такими операціями, зобов'язавши банки отримувати розгорнуті кошториси та інші документи від компаній, що хочуть перераховувати кошти на рахунки своїх зарубіжних підрозділів.

Крім того, це пом'якшення не поширюватиметься на операції з переказу коштів до країн-агресорів, офшорних зон і країн-порушників рекомендацій FATF, зазначено в повідомленні.

Нацбанк також дозволив розрахунки в готівковій іноземній валюті для оплати фізособами та юрособами консульських зборів за легалізацію товаросупровідних документів у дипломатичних представництвах країн, що не приєдналися до Гаазької конвенції від 5 жовтня 1961 року. До списку цих країн входять: Алжир, Афганістан, В'єтнам, Єгипет, Індонезія, Йорданія, Ірак, Іран, Камерун, Канада, Катар, Кувейт, Ліван, ОАЕ, Саудівська Аравія, Сирія, Судан, Таїланд, Уругвай.

Згідно з релізом, ще одним нововведенням стало спрощення реінвестування доходів іноземних інвесторів від операцій з українськими цінними паперами. Щоб уникнути збитків інвесторів від додаткової конвертації валют через неможливість прямого зарахування доходів у гривні відразу на свій гривневий рахунок, НБУ дозволив нерезидентам переводити кошти, отримані з цінних паперів, які обліковуються в іноземному банку-депозитарії, з коррахунку цієї установи на свій рахунок в Україні.

Щоб знизити валютні ризики держави, перелік угод, які дозволяється проводити в іноземній валюті на території України, доповнено операціями між фінансовою установою та Кабінетом Міністрів у рамках міжнародних договорів про кредити, гранти, позики.

Регулятор також удосконалив нагляд у частині перевірок іноземних банків-контрагентів, з якими українські компанії здійснюють перерахування.

"Відтепер банки самостійно на підставі інформації з публічних джерел визначатимуть ступінь ризику іноземних банків-контрагентів за валютною операцією", - пояснюється в повідомленні регулятора.

Раніше для цього банки використовували перелік, наданий НБУ на підставі інформації Державної служби фінансового моніторингу (ДСФМ).

Відповідні зміни затверджені постановою правління Нацбанку №86 від 27 червня 2019 року і набувають чинності з 2 липня, уточнюється в повідомленні.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА