10:49 02.07.2019

"Укртрансгаз" передав функції технічної експлуатації ГТС дочірній компанії

2 хв читати
"Укртрансгаз" передав функції технічної експлуатації ГТС дочірній компанії

АТ "Укртрансгаз" із 1 липня 2019 року передало функцію технічної експлуатації газотранспортної системи (ГТС) України своїй 100-відсотковій "дочці" ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ), повідомила прес-служба компанії.

"Це послідовний крок у реалізації проекту з підготовки до юридичного та операційного відокремлення функції транспортування газу від видобутку та продажу газу – анбандлінгу. Юридичне відокремлення оператора ГТС є необхідною умовою для сертифікації незалежного оператора, залучення міжнародного партнера та збереження транзиту газу територією України", - зазначено в повідомленні.

В УТГ нагадують, що ОГТСУ працюватиме як окрема юридична структура в її підпорядкуванні до 31 грудня 2019 року - терміну завершення поточного договору на транзит природного газу з ПАТ "Газпром". За цей час оператор має отримати всі необхідні ліцензії та пройти попередню сертифікацію з боку українського регулятора з наступним підтвердженням секретаріатом Енергетичного співтовариства.

Далі, з 1 січня 2020 року, оператор вийде зі складу групи "Нафтогаз" і буде переданий до складу уповноваженої Кабінетом Міністрів організації.

Взаємодія між Оператором, який обслуговує об'єкти ГТС, і "Укртрансгазом", на балансі якого перебувають об'єкти ГТС, відбуватиметься на основі Договору про технічне обслуговування (service-level agreement, SLA).

До ОГТСУ до кінця серпня буде переведено майже 10 тис. співробітників, безпосередньо задіяних в експлуатації ГТС, включаючи планування, підготовку і проведення обліку технічного обслуговування мереж та іншої інфраструктури ГТС, а також збору параметрів її функціонування. У ОГТСУ буде застосовано оптимізовану організаційну структуру, яка відповідає європейським стандартам і дасть змогу ефективно управляти ГТС.

При цьому низка функцій до завершення поточного контракту з "Газпромом" залишаться в складі "Укртрансгазу" - комерційна діяльність, диспетчеризація і закупівлі. Ці функції буде передано ОГТСУ 1 січня 2020 року після отримання ліцензії від НКРЕКП.

Крім того, протягом другого півріччя 2019-го має відбутися остаточне розділення бізнес-процесів та IT-систем між "Оператором ГТС України", "Оператором газосховищ України" і сервісними підрозділами УТГ.

Як повідомлялося, "Оператора газотранспортної системи України" створено в лютому 2019 року. Це дало змогу розпочати юридичне відокремлення функції транспортування газу - спочатку в структурі НАК "Нафтогаз України", а після 1 січня 2020 року - поза групою "Нафтогаз".

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни загальною ємністю 31 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА