12:37 02.07.2019

Суд на вимогу Нікопольського заводу феросплавів призупинив дію постанов НКРЕКП зі встановлення тарифів для "Укренерго" на ІІ півріччя

3 хв читати
Суд на вимогу Нікопольського заводу феросплавів призупинив дію постанов НКРЕКП зі встановлення тарифів для "Укренерго" на ІІ півріччя

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив клопотання АТ "Нікопольський завод феросплавів" (НЗФ, Дніпропетровська обл.) із забезпечення позову до Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), призупинивши постанови регулятора про встановлення на друге півріччя 2019 року тарифів для оператора системи передачі електроенергії НЕК "Укренерго".

Відповідний документ про забезпечення позову оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень. Йдеться, зокрема, про постанови №954 та №955, якими для НЕК було встановлено тарифи на передачу е/е (в розмірі 34,74 коп/кВт-год) і послуги з диспетчерського управління (0,89 коп/кВт-год).

У своєму рішенні Окружний адмінсуд посилається на ухвалене наприкінці минулого місяця рішення Конституційного Суду про визнання неконституційними низки положень закону "Про Нацкомісію, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг". Створення і функціонування регулятора, який за своїм функціональним призначенням, сферою діяльності та повноваженнями має ознаки центрального органу виконавчої влади, але не підпорядковується Кабінету Міністрів, суперечить основному закону, йдеться в тексті документа.

"Враховуючи зазначене, заявник вважає, що НКРЕКП не має відповідно повноважень щодо встановлення (зміни) тарифів (цін) на послуги у сфері енергетики, а тому постанови НКРЕКП №954 та №955 є протиправними, оскільки вартість е/е та супутніх послуг, зокрема послуг з диспетчерського управління, передачі е/е, є критичною для АТ "НЗФ", оскільки в структурі собівартості продукції АТ "НЗФ" ці витрати є найбільшими", - наведено в документі аргументацію позивача.

НЗФ зазначає, що коливання ціни на е/е та супутні послуги критично впливає на кінцеву ціну продукції заводу і, як наслідок, його конкурентоспроможність, зокрема на зовнішніх ринках.

"Безпідставне та неправомірне, з перевищенням повноважень збільшення НКРЕКП оскаржуваних тарифів більше ніж у шість разів може призвести до таких негативних наслідків, як зупинка АТ "НЗФ", - йдеться в тексті документа.

У ньому також зазначено, що за рахунок тарифу на передачу е/е здійснюється перехресне субсидування - за рахунок коштів споживачів е/е здійснюється компенсація високої вартості е/е з альтернативних джерел енергії, що є "дискримінаційною обставиною, яка створює нерівні умови для користувачів системи, включаючи як інших виробників е/е, так і споживачів".

"Розглянувши зазначене клопотання, суд приходить до висновку про його обґрунтованість, виходячи з того, що існують очевидні ризики протиправності оскаржуваних постанов... Заяву АТ "Нікопольський завод феросплавів" про забезпечення позову задовольнити", - йдеться в тексті судового рішення.

Як повідомлялося, НКРЕКП 7 червня встановила для НЕК "Укренерго" тарифи на передачу е/е та послуги диспетчеризації, включивши в них додаткові витрати на забезпечення роботи нової моделі оптового ринку е/е. Тариф на передачу сягнув 34,74 коп/кВт-год, на диспетчерське управління - 0,89 коп/кВт-год.

НЗФ - найбільше в Україні підприємство із виробництву силіко- та феромарганцю. Використовує імпортну та вітчизняну сировину для виробництва феросплавів. НЗФ контролює група EastOne, створена восени 2007 року в результаті реструктуризації групи "Інтерпайп", а також група "Приват" (обидві - Дніпро).

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА