17:10 02.07.2019

Україна може організувати новий конкурс із нафтогазових УРП в 2020 р.

3 хв читати

 Успішний конкурс з розробки вуглеводневих ділянок на підставі угод про розподіл продукції (УРП), проведений Україною нинішнього року вперше за сім років, підтверджує доцільність такої форми залучення інвестицій у нафтогазовий сектор. Наступний конкурс можуть провести вже в 2020 році, вважає голова офісу Національної інвестиційної ради Юлія Ковалів.

"На відміну від аукціонів з продажу ліцензій в ProZorro, на конкурс із УРП прийшло кілька міжнародних компаній. Хоча у великих стратегічних підприємств були побоювання щодо певної непрозорості прийняття рішень, на базі отриманої інформації від експертів і деяких членів комісії можна говорити, що конкурс відбувся прозоро. Загалом (його) результати заслуговують на довіру", - повідомила вона агентству "Інтерфакс-Україна".

Ковалів нагадала, що інститут УРП було введено окремим законом у 2011-2012 роках, він дав свого часу можливість залучити в Україну такі великі компанії, як Shell і Chevron, які, на жаль, з об'єктивних причин потім вийшли з проектів.

"З точки зору захисту інвесторів УРП - це дієвий інструмент для проектів, які потребують довгострокових інвестицій і захисту прав інвесторів", - зазначила голова офісу Націнвестради про привабливість цієї фінансової інституції.

Як повідомлялося, міжвідомча комісія з організації укладення та виконання УРП підготувала для уряду пропозиції щодо переможців за дев'ятьма виставленими на конкурс материковими вуглеводневими ділянками. Серед них "Укргазвидобування" (УГВ) у союзі з канадською Vermilion на Балаклійській та Іванівській ділянках, УГВ - на Берестянській і Бузовській, приватне "Укрнафтобуріння" - на Русанівській, американська Aspect Energy - на Варвинській, ДТЕК - на Зінківській, "Гео Альянс" - на Софіївській і "Західнадрасервіс" - на Угновській.

За словами Ковалів, за два місяці компанії мають узгодити самі договори і підписати з урядом угоди, щоб якомога швидше почати розвідку і в максимально короткий час розпочати роботу. Вона також зазначила, що обсяг інвестицій із продовження для компаній, що перемогли, становить $430 млн за песимістичним сценарієм.

Голова офісу Націнвестради додала, що 12 липня настає дедлайн у конкурсі на УРП на ділянці "Дельфін" на шельфі Чорного моря, на який подались Caspian Drilling International Ltd., Frontera, Trident Black Sea і українське ПрАТ "Укрнафтобуріння".

Ковалів наголосила, що залучення іноземних компаній, здатних вкладати значні обсяги фінансових і технічних інвестицій, що мають досвід буріння, - один із найважливіших аспектів для інвестпривабливості країни і нарощування видобутку в нафтогазовому секторі.

За її словами, наявність серед переможців конкурсу по УРП канадської Vermilion - дуже хороший сигнал напередодні великої інвестконференції, яка пройде цього тижня в Канаді за участю нового президента України Володимира Зеленського.

Ковалів зазначила, що успіх конкурсу багато в чому був визначений реформуванням і лібералізацією українського газового ринку, виходом на нього великих сервісних компаній.

За її словами, для подальшого успіху необхідно встановлювати дуже чіткі критерії оцінок пропозицій, щоб виключити суб'єктивні фактори, якісно готувати лоти, оцифрувати і відкрити частину геологічної інформації.

"Ще одна проблема - оптимізація так званих ліцензій, "що сплять": в Україні досить багато отриманих дозволів, які не використовуються", - додала голова офісу Націнвестради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА