19:43 02.07.2019

Fitch: скорочення турпотоку з РФ загрожує економічному зростанню Грузії

4 хв читати
Fitch: скорочення турпотоку з РФ загрожує економічному зростанню Грузії

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що рішення влади РФ про тимчасове припинення з 8 липня авіасполучення з Грузією може негативно вплинути на економічне зростання республіки і перешкодити зменшенню її зовнішньої вразливості, йдеться в матеріалах на сайті Fitch.

Аналітики агентства стверджують, що основний негативний вплив на економіку Грузії дасть погіршення у сфері туризму. У повідомленні наголошується, що за останні роки туризм у Грузії зріс, склавши близько 7,5% ВВП і 70% експорту послуг у 2018 році, що значно сприяло скороченню дефіциту поточного рахунку країни. "Скорочення ж доходів від російських туристів може перешкодити цьому поліпшенню", - вважають у Fitch.

Агентство констатує, що минулого року туристи з Росії склали 20,9% від загальної кількості туристів, які відвідали Грузію. При цьому наголошується, що росіяни в основному прибувають автотранспортом. Скорочення кількості туристів із РФ може бути частково компенсовано збільшенням туристичного потоку з інших країн, зокрема з Азербайджану і Вірменії, звідки в 2018 році прибула майже третина загальної кількості туристів.

За оцінками Fitch, Росія не є для Грузії основним джерелом прямих іноземних інвестицій в економіку країни: минулого року на прямі інвестиції з РФ припало лише 5% їх загального обсягу. "Проте зниження припливу туризму в поєднанні з можливим нижчим припливом прямих інвестицій становлять ризик для наших прогнозів зростання ВВП Грузії - 4,6% на поточний рік і 4,7% на 2020 рік", - йдеться в повідомленні.

Fitch вважає, що погіршення ситуації з рахунком поточних операцій і зниження чистого припливу прямих іноземних інвестицій збільшать і без того великі потреби Грузії в зовнішніх запозиченнях і можуть чинити тиск на грузинську національну валюту - ларі. Близько 75% державного боргу країни номіновано в іноземній валюті.

"Ми прогнозуємо валовий зовнішній борг Грузії на рівні 109,6% ВВП у 2019 році, а валові потреби в зовнішньому фінансуванні - 90,4% валових міжнародних резервів. Остаточний вплив заборони польотів (із РФ до Грузії) залежатиме від його тривалості", - вважають аналітики агентства.

Агентство нагадало, що в лютому цього року підвищило суверенний рейтинг Грузії ("BB"/прогноз "стабільний"), зазначивши при цьому, що залежність країни від зовнішніх надходжень залишається "ключовою слабкістю". "Грузія має більш високий чистий зовнішній борг і дефіцит рахунку поточних операцій порівняно з іншими країнами в цій рейтинговій категорії", - констатує Fitch.

Раніше голова Мінекономрозвитку Грузії Натія Турнава заявила, що рішення влади РФ про припинення прямого авіасполучення з Грузією і скорочення припливу російських туристів може призвести до втрат для грузинської економіки в розмірі близько $1 млрд до кінця року. За її словами, враховуються і можливі втрати в напрямі експорту грузинської продукції в РФ.

При цьому Національний банк Грузії прогнозував, що скорочення туристичного потоку з Росії в Грузію негативно вплине на грузинську економіку і в 2019 році може коштувати їй до $300 млн. Такий зовнішній шок позначиться на платіжному балансі й, відповідно, на курсі ларі.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін 21 червня підписав указ, який тимчасово забороняє з 8 липня російським авіакомпаніям виконувати перевезення росіян із території РФ до Грузії, а туроператорам і турагентам було рекомендовано утримуватися від продажів туристичного продукту, що передбачає перевезення громадян до Грузії. Цей указ - реакція Росії на події 20 червня, коли в Тбілісі сталися заворушення, викликані приїздом делегації російських депутатів для участі в Міжпарламентській асамблеї православ'я (МАП). Президентом МАП є депутат держдуми Сергій Гаврилов, якого опозиціонери звинуватили в поїздці в Абхазію і вимагали не пускати в країну.

Місцем проведення асамблеї 20 червня став зал засідань парламенту Грузії, де на початку сесії Гаврилов зайняв місце голови, що викликало обурення грузинської парламентської опозиції, яка зірвала захід. Гаврилов повідомив "Інтерфаксу", що в зв'язку із загрозою членам і керівництву МАП було прийнято рішення достроково завершити роботу. Делегація МАП залишила Тбілісі, її супроводжували співробітники служби безпеки.

Опозиційні партії закликали прихильників прийти на мітинг протесту в зв'язку із зайняттям Гавриловим крісла спікера грузинського парламенту. Під час акції учасники мітингу здійснили спробу штурму парламенту, яка була відбита силами правопорядку. Пізніше спецназ застосував проти учасників акції акустичні гармати, сльозогінний газ і водомети, щоб видворити їх з проспекту Руставелі. Судячи з характеру поранень, отриманих також працівниками ЗМІ, були застосовані гумові кулі. Під час зіткнень демонстрантів з поліцією в Тбілісі постраждало 240 осіб, зокрема й журналісти.

За даними національної адміністрації туризму Грузії, в січні-травні 2019 року республіку відвідало 539,4 тис. громадян Росії, що на 14% більше за показник аналогічного періоду 2018 року. Кожен п'ятий турист у Грузії був із Росії. Очікувалося, що до кінця року ще близько мільйона російських туристів відвідає Грузію.

Як повідомлялося, ВВП Грузії в 2018 році зріс на 4,7% після зростання на 4,8% роком раніше. Уряд Грузії прогнозує збільшення ВВП країни в 2019 році на 4,5%.

Минулого року сукупний зовнішній борг Грузії збільшився на 3,1% - до $17 млрд 825,2 млн (на 9% більше за реальний ВВП). У 2018 році дефіцит поточного рахунку платіжного балансу Грузії знизився на 6,7% порівняно з попереднім роком - до $1 млрд 244,5 млн (7,6% ВВП).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА