14:32 03.07.2019

"Нафтогаз" спрямував на дивіденди 30% від чистого прибутку за 2018 рік, оспорив рішення Кабміну про 90%

2 хв читати
"Нафтогаз" спрямував на дивіденди 30% від чистого прибутку за 2018 рік, оспорив рішення Кабміну про 90%

НАК "Нафтогаз України" сплатив до державного бюджету дивіденди розміром 30% чистого прибутку за 2018 рік, повідомив голова компанії Андрій Коболєв на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, виплата дивідендів у такому розмірі повністю відповідає вимогам закону "Про управління об'єктами державної власності", тоді як дію урядової постанови, яка встановлює для "Нафтогазу" 90% норматив сплати дивідендів, зупинено судовим рішенням.

Коболєв нагадав, що компанія у рамках підготовки до зими, в умовах можливого переривання "Газпромом" транзиту газу з 1 січня 2020 року, має намір закачати до підземних сховищ (ПСГ) додаткові обсяги газу, довівши їх на початок опалювального сезону до 20 млрд куб. м.

"Крім того, якщо закупити газ зараз, за низькою літньою ціною, це допоможе збалансувати ціну газу в зимові місяці, коли вона традиційно зростає. Щоб закачати додатковий газ, потрібні гроші, необхідно додатково відшукати близько $600 млн уже зараз. Будь-яка перерва в закачуванні зробить фізично недосяжним цільовий показник у 20 млрд куб. м", - наголосив він.

Коболєв додав, що від початку 2014 року вдалося скоротити кредитний портфель групи з $7,5 до $1,4 млрд, у зв'язку з чим НАК нині має недостатньо ліквідності на цілі із закупівлі газу та його закачування до ПСГ. Тому компанія працює над можливістю залучення коштів через нові кредити або механізм розміщення облігацій.

"Після залучення додаткових фінансових ресурсів або завершення закачування газу до ПСГ - "Нафтогаз" буде готовий до збільшення виплати дивідендів нашому акціонеру", - резюмував він.

Згідно з реєстром судових рішень, дію урядової постанови припинив Окружний адміністративний суд Києва рішенням від 27 червня поточного року. НАК у своєму обґрунтуванні підтверджує, що на нього поширюється дія постанови, але вважає, що її "ухвалив відповідач необґрунтовано, упереджено, недобросовісно, з порушенням принципу рівності перед законом, без дотримання необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілей, на досягнення яких спрямовано ухвалення постанови".

"Суд дійшов висновку, що "Нафтогаз" надав достатні та переконливі докази існування очевидної небезпеки спричинення шкоди його правам та інтересам... у разі невжиття заходів забезпечення адміністративного позову", - йдеться у рішенні.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" як окрема юридична особа у 2018 році скоротив чистий прибуток у 2,8 раза (на 24 млрд 531,525 млн грн) порівняно з 2017 роком - до 13 млрд 613,258 млн грн.

Консолідований чистий прибуток "Нафтогазу України" за підсумками 2018 року становив 11,567 млрд грн, що в 3,4 раза менше, ніж за 2017 рік (39,449 млрд грн).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА