19:08 03.07.2019

За два дні роботи нового ринку е/е ціна для промспоживачів зросла на 22%

3 хв читати
За два дні роботи нового ринку е/е ціна для промспоживачів зросла на 22%

За два дні роботи нового ринку електроенергії ціна для промислових споживачів зросла на 22%, заявляє міжнародна вертикально-інтегрована трубно-колісна компанія (ТКК) "Інтерпайп".

У поширеній у середу заяві компанія констатує: середня ціна торгів на новому ринку електроенергії 1-2 липня становить 1,58 грн/кВт-год, що приблизно відповідає рівню оптово ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію в червні.

"Водночас до цієї ціни треба додати тариф на передання НЕК "Укренерго", який до 1 липня входив до ціни ОРЦ. Тепер же цю послугу промспоживачі мають оплачувати окремо. Згідно з постановою НКРЕКП від 07.06.2019 №954, цей тариф становить 34,74 коп./кВт-год (без ПДВ). Отже, витрати промспоживачів на електроенергію зросли на 22% з урахуванням тарифу на передання, повна ціна електроенергії становить близько 1,93 грн/кВт-год", - йдеться в заяві "Інтерпайпу".

Крім того, в ній наголошується, що роботу нового ринку з 1 липня мали забезпечувати чотири сегменти: ринок довгострокових договорів, ринок на добу вперед (РДВ), внутрішньодобовий ринок (ВДР), балансувальний ринок. Однак на момент відкриття ринку працював тільки один сегмент - РДВ, а через добу заробив ВДР. Тим не менш, досі в повну міру не працює ринок довгострокових договорів для всіх учасників енергоринку.

У компанії додають, що тільки в останній момент перед запуском ринку НКРЕКП постановою №1169 від 24.06.2019 встановила верхнє обмеження ціни на РДВ у розмірі 0,959 грн/кВт-год без ПДВ для непікового навантаження і 2,048 грн/кВт-год без ПДВ для пікового, а також обмеження на балансувальному ринку в розмірі +/-15% до граничної ціни РДВ.

Торкаючись рішення Окружного адміністративного суду Києва, яким зупинено дію постанов НКРЕКП №954 і №955 щодо встановлення тарифу на послуги передання е/е та диспетчерського управління НЕК "Укренерго", в "Інтерпайпі" констатують відсутність ясності щодо подальшого розвитку ситуації.

Директор із фінансів та економіки "Інтерпайпу" Денис Морозов вважає, що наразі процес формування тарифів на енергоринку став безконтрольним.

"При цьому зростання цін на електроенергію з 1 липня поставило на грань катастрофи економіку великих промислових споживачів. Це призвело до підвищення собівартості й неконкурентоспроможності нашої продукції на зовнішніх ринках, після чого піде скорочення виробництва, зрив запланованих інвестиційних програм, а також неможливість подальшого підвищення зарплат виробничому персоналу. Аналогічний ефект відчує малий і середній бізнес, удар по якому буде ще сильнішим", - прогнозує Морозов, слова якого наведено в заяві компанії.

"Інтерпайп" входить до десятки найбільших у світі виробників безшовних труб, є третім за величиною виробником суцільнокатаних залізничних коліс у світі.

У структурі компанії - п'ять промислових активів: "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод (НТЗ)", "Інтерпайп Новомосковський трубний завод (НМТЗ)", "Інтерпайп Ніко-Тьюб", "Дніпропетровський Втормет" й електросталеплавильний комплекс "Дніпросталь" під брендом "Інтерпайп Сталь".

Кінцевим власником Interpipe Limited є український бізнесмен Віктор Пінчук і члени його сім'ї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА