12:43 05.07.2019

"Укрспирт" не може відвантажувати спирт через правову колізію

2 хв читати
"Укрспирт" не може відвантажувати спирт через правову колізію

ДП "Укрспирт" не може відвантажувати спирт етиловий через невідповідність норм Податкового кодексу закону "Про держрегулювання виробництва і обігу спирту етилового коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального", повідомила прес-служба компанії.

"У зв'язку із введенням в дію з 1 липня 2019 року окремих положень Податкового кодексу України в ДП "Укрспирт" і наших контрагентів і покупців виникли складнощі з відвантаженням спирту. Цей законопроект було ухвалено, щоб посилити боротьбу з контрафактом, спростити обіг технічного спирту та запустити ринок біопалива і спиртовмісних речовин, але він потребував підготовки регуляторних актів, що регламентують застосування системи електронного адміністрування реалізації палива (СЕАРП) до обігу спирту", - йдеться в повідомленні "Укрспирту".

За даними компанії, "Укрспирт" і покупець спирту мають зареєструвати поставку спирту в реєстрі товарно-транспортних накладних, однак реєстрація накладної на вивезення спирту етилового була виключена із Податкового кодексу (кодекс регулює лише транспортування горілки та лікеро-горілчаних виробів). Таким чином, "Укрспирт" не може оформити накладну, а штраф за поставку спирту без належної документації становить 200% від вартості поставки (мінімум - 15 тис. грн).

"Правові колізії фактично зупиняють виробничу діяльність підприємства через ризики застосування штрафних санкцій з боку контролюючих органів. Підприємство має зовнішньоекономічні контракти... і штрафні санкції за порушення умов договорів, зокрема графіків поставок", - відзначили в прес-службі.

За інформацією "Укрспирту", фактична зупинка поставок змусить українських виробників імпортувати спирт.

ДП звернулося до Мінфіну, Мінагропроду і ДФС із проханням роз'яснити, як здійснювати відвантаження за таких умов, а також привести норми Податкового кодексу у відповідність до інших законів.

Як повідомлялося, "Укрспирт" погодив із Міністерством агрополітики та продовольства стратегічний план на 2019-2023 роки, який передбачає інвестиції на цей період у розмірі 1,53 млрд грн, зокрема 311 млн грн інвестицій у 2019 році.

"Укрспирт" - великий виробник спирту та спиртовмісної продукції в Україні. ДП перебуває в управлінні Міністерства аграрної політики і продовольства. Загальна виробнича потужність ДП - більш як 36 млн дал на рік. Його роботу забезпечує 41 виробничий майданчик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА