18:46 05.07.2019

РФ може квотувати імпорт щебеню з Білорусі, щоб припинити "транзит" України

2 хв читати
РФ може квотувати імпорт щебеню з Білорусі, щоб припинити "транзит" України

Російські чиновники задумалися про введення квот на постачання щебеню з Білорусі, який на ділі частково є "транзитом" з України.

Саме Україна традиційно була головним постачальником імпортних нерудних матеріалів РФ з часткою близько 90%. У 2015 році Росія запровадила ліцензування імпорту, в результаті обсяги постачання нерудної продукції з України скоротилися з 20,2 млн тонн у 2014 р. до 2,1 млн тонн у 2017 р. У грудні 2018 р., вводячи санкції на українські товари, Росія в позиції "галька, гравій, щебінь" зробила виняток для твердих порід щебеню. Підтвердження щодо відповідності ввезеної продукції видає Мінпромторг. У 2019 році міністерство видало висновок на підтвердження відповідності на 1,7 млн тонн щебеню.

Проте починаючи з 2016 р. українська нерудна продукція пішла в Росію через Білорусь. Якщо в 2014 р. імпорт із Білорусі становив 2,7 млн тонн, то у 2016 р. він підскочив до 7,4 млн тонн, у 2017 р. становив майже 10 млн тонн. Мінпромторг, з'ясувавши, що ті два гранітні кар'єри, які працюють у Білорусі, користуються лише станціями Ситниця та Житковичі, запропонував Російській залізниці погоджувати заявки на перевезення щебеню лише з цих станцій. Проте постачання через інші станції - Пхов, Березіна, Степ’янка, Придвінська, Горинь, Круговець - наразі тривають, йдеться в доповіді, яку Мінпромторг, виконуючи доручення віце-прем'єра РФ Дмитра Козака, підготував і розіслав у відомства.

У документі, з яким ознайомилося джерело "Інтерфаксу" в одному з відомств, йдеться про пропозицію Федеральній митній службі встановити квоту на перевезення щебеню з Білорусі в РФ з урахуванням російських потреб і вироблення продукції в самій Білорусі. Для обговорення цієї ідеї Мінпромторг запропонував скликати нараду за участю представників ФМС і РЗ.

Листа було підготовлено з урахуванням позицій зацікавлених федеральних органів виконавчої влади, а пропозицію про квотування було дано ФМС як один із можливих заходів мінімізації переміщення на територію Росії українського щебеню під виглядом білоруського, повідомили "Інтерфаксу" в прес-службі Мінпромторгу.

"Усі можливі заходи обговорюватимуть із зацікавленими федеральними органами виконавчої влади та організаціями", - сказав представник міністерства.

У РЗ від коментарів відмовилися.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄБА просить розширити визначення територій активних бойових дій для податкових пільг

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА