14:49 08.07.2019

НБУ може переглянути прогноз ВВП у бік поліпшення

3 хв читати
НБУ може переглянути прогноз ВВП у бік поліпшення

Економіка України буде трохи кращою в другому півріччі, ніж очікував Національний банк, повідомив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Два чинники - сильний внутрішній попит і хороший урожай - сприятимуть перегляду прогнозу ВВП", - сказав він, уточнивши, що нині відбувається процес такого перегляду.

Сологуб зазначив, що ситуація в економіці України в першому півріччі 2019 року розвивалася трохи краще, ніж передбачав Нацбанк у своєму більш консервативному прогнозі.

"Якщо подивитися на минуле півріччя, то глобально його підсумки збіглися з нашими очікуваннями, можливо, навіть виявилися трохи кращими - але ледь-ледь кращими, не так суттєво... Щодо зростання економіки ми були консервативнішими. Ситуація трохи краща, ніж очікувалася", - сказав він.

За його словами, зовнішнє середовище цього року є трохи кращим, ніж торік: це стосується і фінансових ринків, і умов торгівлі. Зокрема, сильно подешевшав газ, на високому рівні тримаються ціни українських експортних товарів - руди і зерна, зазначив Сологуб.

Водночас, зауважив Сологуб, дещо кращі, ніж очікувалося, показники пов'язані не так із зовнішнім попитом, а з внутрішнім середовищем.

"Незважаючи на політичний цикл, настрої споживачів і внутрішніх інвесторів непогані. Відповідно показники зростання споживання та інвестицій також досить непогані", - пояснив заступник глави НБУ.

Він також повідомив, що поліпшення очікувань зростання економіки в другому півріччі 2019 року пов'язано з оцінкою майбутнього врожаю.

"Ми закладали в прогноз урожай у 66 млн тонн зернових. Нині ми цю оцінку переглядаємо, оскільки бачимо великі шанси (це не лише наша думка, а й думка інших прогнозистів), що Україна може зібрати врожай ще більший, ніж минулого року (70,1 млн тонн - ІФ)", - сказав Сологуб.

За його словами, непогана ситуація склалася щодо пшениці, незважаючи на спекотний червень, оскільки вологи було досить багато, хоча про кукурудзу поки що зарано говорити.

"Тому, незважаючи на політичний цикл, комбінація адекватної макроекономічної політики та позитивного зовнішнього середовища і приводить до таких параметрів, які нині демонструє Україна", - наголосив заступник глави НБУ.

Говорячи про динаміку цін, він відзначив поточну глобальну дезінфляційну траєкторію, якої очікував Нацбанк, зокрема, базова інфляція практично повністю відповідає прогнозу НБУ.

"Є важливіший чинник високого внутрішнього попиту, який, безумовно, на інфляцію впливає. З іншого боку на неї впливає і сприятлива ситуація на валютному ринку: як через ціни імпортних товарів, так і через очікування, сильно залежні від динаміки обмінного курсу. Відповідно ці два параметри нівелюють один одного", - вважає Сологуб.

Він зазначив, що в рамках нового макропрогнозу, оголошення якого заплановане на 18 липня, Нацбанк оцінить, як ці параметри спрацювали, чи повністю вони один одного компенсували, а також врахує чинник адміністративних цін. "Наприклад, світові ціни на газ досить сильно впали, відповідно прогнози, які ми закладали щодо зростання цін на газ, треба переглядати. І щодо електроенергії також", - пояснив він.

Заступник глави НБУ уточнив, що, за наявною в центробанку інформацією, ціни на електроенергію для населення цього року не зміняться.

"До запуску ринку було багато панічних заяв (про динаміку цін), які складно було фільтрувати. Нині ринок запущено - подивимося, як він запрацює, хоча нічого страшного ми не очікуємо", - сказав Сологуб.

Як повідомлялося, наприкінці квітня Нацбанк підтвердив свій макропрогноз: зростання реального ВВП України у 2019 році уповільниться до 2,5%, а у 2020-2021 роках прискориться відповідно до 2,9% та 3,7%. Інфляція становитиме 6,3% цього року і по 5% у 2020-2021 роках.

Зростання ВВП України в 2018 році прискорилося до 3,3% за уповільнення інфляції до 9,8%.

Держстат України оцінив зростання ВВП у першому кварталі поточного року у 2,5%. Інфляція за підсумками п'яти місяців становила 9,6% у річному вимірі.


Повністю інтерв'ю із заступником глави НБУ Сологубом читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

"Укрнафта" провела перше за 11 років 3D сейсмічне дослідження

Виплата пенсій пенсіонерам-переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, поновлюється після її проходження - Мінсоцполітики

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА