17:56 08.07.2019

ЄС готовий надати Києву EUR500 млн макрофінансової допомоги після виконання необхідних умов

2 хв читати
ЄС готовий надати Києву EUR500 млн макрофінансової допомоги після виконання необхідних умов

Європейський Союз готовий виділити Україні черговий транш Четвертої програми макрофінансової допомоги в розмірі EUR500 млн після виконання необхідних умов.

"ЄС готовий надати 2-й транш (EUR 500 млн) Четвертої програми макрофінансової допомоги щойно буде виконано відповідні умови", - йдеться в тексті декларації сторін за підсумками саміту Україна-ЄС у Києві, яка є в розпорядженні агентства "Інтерфакс- Україна".

Раніше цього дня президент України Володимир Зеленський подякував європейським партнерам за готовність надати Україні другий транш Четвертої програми макрофінансової допомоги в розмірі EUR 500 млн.

Як повідомлялося, у вересні 2018 року представники України та ЄС уклали кредитну угоду про надання четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС Україні (MFA IV) на EUR1 млрд і меморандум про взаєморозуміння, в якому закріплено умови виділення цих коштів. Суму в EUR1 млрд розділено на два рівних транші, перший із них ЄС перерахувала в грудні 2018-го. Отримання другого прогнозується навесні-2019.

1 березня 2019 року міністр фінансів України Оксана Маркарова за підсумками зустрічі з віце-президентом Європейської Комісії Валдісом Добровскісом повідомила, що Україна виконала більше ніж половину зобов'язань, необхідних для отримання другого траншу макрофінансової допомоги ЄС на суму EUR500 млн. На той момент ще п’ять із 12 передбачених умов перебували на різних етапах виконання, зокрема в найближчі дні мали бути оголошені результати відбору суддів Вищого антикорупційного суду, а також очікувалося ухвалення парламентом у першому читанні законопроекту про авторизованого економічного оператора (АЕО) та ратифікація Багатосторонньої конвенції MLI.

Так, 28 травня генеральний директор директорату Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення ЄС Крістіан Даніельссон повідомив, що крім програми МВФ, є інші пункти, необхідні для отримання траншу, зокрема закон, що передбачає боротьбу з відмиванням грошей, закон про авторизованого економічного оператора (АЕО), а також функціонування системи автоматичної системи повірки е-декларацій, виконання закону про ринок електроенергії та ухвалення середньострокового плану реформування податкової та митної служб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА