18:09 08.07.2019

Мінфін оприлюднив новий законопроект про "кешбек"

2 хв читати
Мінфін оприлюднив новий законопроект про "кешбек"

Міністерство фінансів України знову пропонує компенсувати покупцям частину вартості покупки (так званий кешбек), якщо продавець порушив порядок проведення розрахунків при продажу товару або послуги дорожче 50 неоподатковуваних мінімумів (850 грн).

Законопроект, оприлюднений на сайті міністерства в понеділок, передбачає штраф для продавця у 200% вартості проданих товарів або послуг при першому порушенні, 500% - при наступних.

Компенсація має сплачуватися як частина суми штрафів, уточнюється в тексті проекту закону.

Крім цього, Мінфін пропонує запровадити інформаційну систему для перевірки автентичності отриманого покупцем розрахункового документа, оформлення скарги на продавця товарів у разі порушення, зазначається в пояснювальній записці до проекту закону.

Законопроект також передбачає дворівневу систему перевірки поданих покупцями письмових звернень і скарг: на першому етапі - камеральна перевірка звернення, на другому - фактична, якщо продавець не підтвердив факту продажу товарів або послуг.

Згідно з аналізом регуляторного акта, розміщеного на сайті разом із законопроектом, у 2018 році контролюючі органи провели 14,78 тис. перевірок і застосували штрафи на 452,65 млн грн. Середня сума штрафу - 30,6 тис. грн.

Як повідомлялося, Мінфін у 2018 році виносив на обговорення законопроект про так званий кешбек. Він передбачав посилення касової дисципліни - штрафи за невидачу касового чека з подальшою компенсацією покупцям. Представники бізнесу, зокрема Спілка українських підприємців, розкритикували законопроект, вважаючи, що він може стати інструментом недобросовісної конкуренції. Державна регуляторна служба (ДРС) не погодила його.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА