12:22 09.07.2019

"Укренерго" виставить рахунки за свої послуги в липні за двома тарифами

2 хв читати
"Укренерго" виставить рахунки за свої послуги в липні за двома тарифами

НЕК "Укренерго" через призупинення судом дії червневого рішення НКРЕКП про встановлення компанії тарифів на друге півріччя виставить рахунки за свої послуги в липні за двома тарифами.

Відповідно до прес-релізу НЕК, оспорюваний феросплавними заводами тариф буде зазначено в графі "рекомендовано до сплати".

"Укренерго" рекомендує оплачувати рахунки за свої послуги саме за тарифами, зазначеними в графі "рекомендовано до сплати". Це дасть змогу забезпечити виконання функцій, покладених на компанію в новому ринку електроенергії, та, відповідно, підтримувати операційну безпеку енергосистеми. Також "Укренерго" зможе в повному обсязі виконувати свої спецзобов’язання, до яких входить, зокрема, і плата Гарантованому покупцю різниці між ринковою ціною електроенергії з ВДЕ і "зеленим" тарифом, а також закупівля електроенергії для компенсації технологічних втрат у мережах", - зазначають у НЕК.

За даними НЕК, наразі Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розробляє проект постанови, яким буде встановлено новий тариф "Укренерго" з 1 серпня 2019 року. Його планується встановити на рівні 312,12 грн/МВт-год, або на 10,2% менше ніж оспорюваний у судах (347,43 грн/МВт-год).

Це пов'язано зі зменшенням витрат на придбання електроенергії для компенсації технологічних втрат, вартість якої визначається з урахуванням ціни електроенергії НАЕК "Енергоатом" на електронних аукціонах (80%) і середньою ціною електроенергії на "ринку на добу вперед" (20%). Також "Укренерго" направило регулятору звернення, в якому обґрунтувало необхідність перегляду тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління.

В "Укренерго" нагадують, що встановлений наприкінці грудня 2018 року тариф на третій квартал в розмірі 57,4 грн/МВт-год не розрахований для забезпечення роботи компанії в умовах нового ринку, оскільки не враховує витрати на виконання покладених законодавством на оператора системи передання функцій.

Як повідомлялося, 1 липня, у день запуску нового оптового ринку електричної енергії, Окружний адмінсуд Києва задовольнив клопотання НЗФ щодо забезпечення позову до регулятора, призупинивши постанови регулятора про встановлення на друге півріччя 2019 року тарифів для оператора системи передання електроенергії НЕК "Укренерго".

Через рішення суду можуть виникнути неплатежі "Укренерго" виробникам відновлюваних джерел енергії, а також неплатежі НЕК за е/е для закупівлі технологічних втрат у мережах.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства фінансів, але незабаром буде перетворена в ПрАТ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА