14:48 10.07.2019

Арку над четвертим блоком ЧАЕС введено в експлуатацію

2 хв читати
Арку над четвертим блоком ЧАЕС введено в експлуатацію

Новий безпечний конфайнмент (НБК), зведений над зруйнованим у 1986 році четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС), передано Державному спеціалізованому підприємству (ДСП) "Чорнобильська АЕС" і введено в експлуатацію, повідомив старший радник із зовнішніх зв'язків Європейського банку реконструкції та розвитку Антон Усов.

"Через 22 роки після організації Чорнобильського фонду "Укриття" новий безпечний конфайнмент запущено в експлуатацію і передається Україні. Міжнародна спільнота зібрала EUR1,5 млрд на реалізацію проекту. Внесок Європейського банку реконструкції та розвитку сягнув понад EUR700 млн. НБК прослужить мінімум 100 років і допоможе вирішувати завдання розбирання саркофага над четвертим реактором", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Як повідомлялося, будівництво нового безпечного конфайнменту над старим об'єктом "Укриття" розпочалося в 2012 році після масштабних підготовчих робіт на майданчику. Через великі розміри НБК його довелося будувати двома частинами, які були підняті та успішно сполучені в 2015 році. Усередині арки НБК встановлено кран для демонтажу наявного старого "Саркофага" і залишків четвертого енергоблоку. НБК має проектний термін експлуатації 100 років. Його будівництво обійшлося в EUR1,5 млрд.

У березні 2019 року на промисловому майданчику ЧАЕС тривали пусконалагоджувальні роботи, індивідуальні та комплексні випробування обладнання і технологічних систем конфайнменту. Наприкінці квітня 2019 року НБК введено в режим пробної експлуатації. Після проведення пробної експлуатації конфайнмент перейде на дослідницько-промислову, яка триватиме не більше ніж рік. За її підсумками ЧАЕС отримає відповідну ліцензію та перейде до повноцінної експлуатації й демонтажу конструкцій "Укриття".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА