18:15 10.07.2019

"Укрспирт" відновить відвантаження спирту після роз'яснень Мінфіну

3 хв читати
"Укрспирт" відновить відвантаження спирту після роз'яснень Мінфіну

Держпідприємство "Укрспирт" просить Міністерство фінансів надати роз'яснення для відновлення постачань спирту, припинених з 1 липня, повідомив начальник управління юридичного супроводу держпідприємства Олег Дмитерко.

"Міністерству фінансів було дано доручення надати роз'яснення щодо можливості реалізації спирту з застосуванням заходів контролю за допомогою наявних засобів, які було встановлено до 1 липня цього року, а також роз'яснити працівникам ДФС на місцях, які документи необхідно оформляти при вивезенні спирту з акцизного складу та ввезенні на склад лікеро-горілчаних підприємств", - повідомив він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

За словами Дмитерка, "Укрспирт" отримав роз'яснення щодо вимог до лічильників на відвантаження спирту після ухвалення Кабміном постанови від 19 червня щодо врегулювання порядку ведення реєстрів витратомірів.

"Стало очевидним, що особливих вимог для лічильників на спирт немає. Тоді ми й почали терміново закуповувати стандартні лічильники, що відповідають вимогам Податкового кодексу. В середньому лічильник коштує 200-400 тис. грн... У планах - до 1 серпня встановити лічильники на 16 виробничих майданчиках, до 1 жовтня - обладнати всі 40 виробничих майданчиків", - сказав начальник управління юрсупроводу ДП, додавши, що дев'ять лічильників уже закуплено, кошти на ще 31 передбачено.

У зв'язку з ситуацією, що склалася, "Укрспирт" просить Мінфін визначити період, який дасть змогу використовувати систему обліку й оформлення вивезення спирту, яка діє до 1 липня, що дасть можливість відновити відвантаження спирту.

Як прокоментував ситуацію з припиненням відвантаження спирту директор департаменту управління виробництвом "Баядера Груп" Микола Бабич, "ми були змушені перевести роботу заводу, який до цього працював цілодобово, в одну зміну. З п'яти виробничих ліній одна стоїть. Це пов'язано з тим, що ми не бачимо з чого, без надходження спирту, вироблятимемо продукцію. Ще як мінімум тиждень протримаємося - і це при роботі заводу в одну зміну. Водночас "ріжуться" удвічі й більше заявки на постачання продукції, їх закриваємо тільки там, де повністю зникає з полиць наша продукція в мережах".

У свою чергу директор ТОВ "ЛВН Лімітед" Юрій Сорочинський зазначив, що станом на 10 липня склалася "вже досить критична" ситуація.

"Ми зупиняємося через ненадходження спирту. Є запаси готової продукції, але питання в тому, що їх недостатньо для задоволення потреб ринку (внутрішнього - ІФ) і особливо - експортних замовлень", - сказав він.

Із проханням урегулювати ситуацію з припиненням відвантаження спирту ДП "Укрспирт" представники лікеро-горілчаних підприємств, Федерація роботодавців України, асоціація "Укргорілка" звернулися до президента України та прем'єр-міністра. Крім цього, учасники ринку просять скасувати монополію "Укрспирту" на виробництво, продаж та імпорт етилового спирту.

Як повідомлялося, раніше "Укрспирт" заявив про проблеми з відвантаженням спирту етилового через правову колізію.

У держпідприємстві зазначили, що у зв'язку з уведенням в дію з 1 липня 2019 року окремих положень Податкового кодексу в "Укрспирту" виникли складнощі з відвантаженням спирту. За даними ДП, "Укрспирт" і покупці спирту мають зареєструвати постачання спирту в реєстрі товарно-транспортних накладних, однак реєстрацію накладної на вивезення спирту етилового було вилучено з Податкового кодексу (кодекс регулює виключно транспортування горілки та лікеро-горілчаних виробів). Отже, "Укрспирт" не може оформити накладну, а штраф за постачання спирту без належної документації становить 200% від вартості поставки (мінімум - 15 тис. грн).

За інформацією "Укрспирту", правові колізії фактично зупиняють виробничу діяльність підприємства через ризики застосування штрафних санкцій з боку контролюючих органів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА