19:46 10.07.2019

Міненерговугілля визначило консорціум Ukraine Power Bridge Company єдиним претендентом на реалізацію проекту енергомосту з ЄС

2 хв читати
Міненерговугілля визначило консорціум Ukraine Power Bridge Company єдиним претендентом на реалізацію проекту енергомосту з ЄС

Ukraine Power Bridge Company Limited (консорціум у складі компаній Westinghouse Electric Sweden AB, Polenergia International S.àr.l. і EDF Trading Limited), зареєстрована в Ірландії в лютому 2019 року, стала єдиним претендентом у конкурсі з визначення приватного партнера для реалізації проекту енергетичного мосту "Україна-ЄС".

Про це повідомляє прес-служба Міненерговугілля з посиланням на розкриття пропозицій на засіданні комісії з проведення конкурсу з визначення приватного партнера проекту в середу.

Оцінка конкурсної пропозиції має бути здійснена в термін не більше ніж 45 днів від дня розкриття пропозицій.

Раніше, 13 червня, глава Міненерговугілля Ігор Насалик повідомив, що до участі в конкурсі допущено лише зазначений консорціум.

Згідно з наказом міністерства №248 від 7 червня 2019 року, заявку на участь у конкурсі подавало також ТОВ "Крестон Джі Сі Джі – Консалтингові послуги" зі статутним капіталом 3 тис. грн, однак комісія не допустила компанію до участі.

Як повідомлялося, енергоміст "Україна-ЄС" передбачає організацію видачі потужності з блоку №2 Хмельницької АЕС в енергосистему ЄС шляхом внесення його до складу Бурштинського енергоострова разом із 750/330 кВ ПС "Західноукраїнська" і 750 кВ ЛЕП ХАЕС-Жешув (Польща). Отримувані від експорту електроенергії з цього блоку кошти планується використовувати для фінансування будівництва блоків №3-4 на Хмельницькій АЕС.

Добудову Х3/Х4 Україна планувала розпочати у 2021 році. Готовність брати участь у завершенні будівництва блоків Хмельницької АЕС шляхом виробництва двох комплектів реакторних установок підтвердила чеська Skoda.

Міністерство оцінювало, що загалом приватні інвестиції в проект мають становити EUR243,5 млн. Зокрема EUR47,7 млн планується спрямувати на організацію видачі потужності з блоку №2 Хмельницької АЕС в енергосистему ЄС. Ще EUR195,8 млн буде спрямовано на програму підвищення ефективності та збільшення потужності шести блоків (№№2,3 ЮУАЕС і №№1,3,4,5 ЗАЕС).

Окремо підписаний двосторонній договір купівлі-продажу між учасниками проекту поширюватиметься на всю електроенергію, вироблену блоком №2 ХАЕС, крім втрат при передачі й витрат на власні потреби. Очікується, що близько 5-6 млрд кВт-год. е/е, які щорічно виробляє блок, будуть покриті за рахунок зняття диспетчерських обмежень на роботу всіх блоків АЕС і подальшого збільшення їх потужності.

Фактично "Енергоатом" повинен буде передавати приватному партнеру е/е з другого блоку ХАЕС на кордоні з ЄС, який її реалізовуватиме за середньозваженими цінами продаже енергетичних бірж Угорщини, Словаччини, Румунії та Польщі.

Водночас у низки учасників ринку виникають сумніви в доцільності надання 20-річних гарантій приватному партнеру НАЕК на експорт е/е, еквівалентній виробленню одним блоком АЕС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА