20:00 12.07.2019

Уряд вважає некоректними розрахунки "Укренерго" щодо зростання вартості е/е

2 хв читати
Уряд вважає некоректними розрахунки "Укренерго" щодо зростання вартості е/е

Кабінет Міністрів вважає некоректними розрахунки НЕК "Укренерго", згідно з якими ціна електричної енергії для промислових споживачів за першу декаду липня зросла на 30%, і заявляє, що оцінювати будь-які зміни на ринку, зокрема й цінові, можна буде лише за підсумками місяця.

"Заяви керівництва держпідприємства НЕК "Укренерго" про нібито зростання на 30% вартості е/е для промислових споживачів через запуск нового ринку е/е є некоректними", - констатується в оприлюдненій на урядовому порталі заяві.

Так, посилаючись на дані Міністерства енергетики та вугільної промисловості, в уряді заявили, що розрахунок "Укренерго" базується на результатах торгів е/е на Українській енергетичній біржі (УЕБ), під час яких цінова пропозиція дорівнювала ціні е/е в момент пікових навантажень - 2,375 тис. грн/МВт-год.

"Але ця пропозиція, як виявилося, була ситуативною і не була підтримана ринком. Продавець е/е – ПАТ "Центренерго" – знизив ціну до середньозваженої, і в перші сім днів функціонування ринку "Центренерго" продавав е/е за середньозваженою ціною в 1599 грн/МВт рівним графіком", - зазначили в уряді, заявивши, що аналіз даних дає змогу говорити про подальше зниження ціни "Центренерго" (найближчими місяцями до 1,3 тис. грн/МВт-год).

Крім того, в Кабміні вважають, що нині, в умовах, за яких поки що не працює низка супутніх ринковому процесу механізмів, недоречно говорити про зростання ціни.

"Робити будь-які цінові оцінки можна лише після щонайменше місяця роботи ринку", - підсумували в уряді.

Раніше голова НЕК заявив, що середньозважена ціна е/е, що склалася для промспоживачів в умовах нового оптового ринку (на всіх його сегментах), за підсумками перших десяти днів роботи нової моделі зросла на 30% порівняно з оптовою ринковою ціною в червні. Без урахування тарифу оператора системи розподілу (ОСР, тариф у середньому в Україні становить 378 грн/МВт-год), а також без урахування маржі постачальника е/е на рівні 74 грн/МВт-год вона становила близько 2,082 тис. грн/МВт-год (без ПДВ), що на 30% більше за червневу ОРЦ на рівні 1,618 тис. грн/МВт-год.

Як повідомлялося, 1 липня на виконання ухваленого у квітні 2017 року закону "Про ринок електроенергії" в Україні запущено новий оптовий ринок е/е, що передбачає перехід від роботи за моделлю єдиного покупця до конкурентного механізму, що передбачає двосторонні договори (ДД) між виробниками і великими споживачами, постачальниками, балансувальний ринок (де розраховуватимуть різницю між прогнозним і фактичним обсягом споживання та його вартість), ринок "на добу наперед" (РДН) і внутрішньодобовий ринок (ВДР, на ньому закуповують е/е на найближчі години), ринок допоміжних послуг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА