20:51 12.07.2019

Черговий законопроект Мінфіну про "кешбек" дасть змогу вивести з тіньового обороту товари високого цінового сегменту

3 хв читати
Черговий законопроект Мінфіну про "кешбек" дасть змогу вивести з тіньового обороту товари високого цінового сегменту

Запропоновані Міністерством фінансів зміни до Податкового кодексу щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (законопроект про "кешбек") дасть змогу вивести з тіньового обороту товари високого цінового сегменту, вважає старший юрист юридичної фірми Evris Катерина Бредуляк.

"Ухвалення цього законопроекту створить нормативно-правову базу та забезпечить можливість впровадження способів із виведенням з тіньового обороту готівкових коштів і груп товарів високого цінового сегменту, що, у свою чергу, збільшить обсяги зарахування до бюджету, припинить зловживання в спрощеній системі оподаткування", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

Юрист зазначила, що нині у рамках суперечок покупців із продавцями щодо товару неналежної якості обов'язок доведення і перевірки якості товару покладено на продавця. Водночас за відсутності договору купівлі-продажу фактом підтвердження купівлі товару у продавця є розрахунковий документ (квитанція, товарний або касовий чек тощо), який підтверджує факт купівлі та оплати товару і є доказом у разі виникнення суперечки з недобросовісним продавцем у судовому процесі.

Водночас Бредуляк звернула увагу на те, що значна кількість осіб-підприємців, що є суб'єктами спрощеної системи оподаткування, не використовують реєстраторів розрахункових операцій.

"Цим і користуються великі та середні торговельні компанії. В результаті занижуються задекларовані доходи. Передусім самі громадяни не мають бути байдужими в питанні захисту своїх же інтересів і направлятимуть відповідні заяви про факти порушення до контролюючих органів", - вважає юрист.

За її словами, ініціатива Мінфіну "допоможе впровадити механізм компенсації вартості купівлі споживачам, що виявили порушення в проведенні розрахунків під час купівлі товару вартістю понад 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

"Усвідомлення громадянами своїх прав під час купівлі товару та можливості отримання від держави грошових коштів у розмірі вартості купівлі в разі виявлення і підтвердження порушень, пов'язаних із непроведенням через РРО розрахункових операцій, створить контроль власної поведінки щодо своїх прав та прав інших громадян. А в умовах посилення касової дисципліни недобросовісна конкуренція лише усуватиметься", - наголосила Бредуляк.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів України знову запропонувало компенсувати покупцям частину вартості купівлі (так званий кешбек), якщо продавець порушив порядок проведення розрахунків під час продажу товару або послуги дорожче 50 неоподатковуваних мінімумів (850 грн). Законопроект, оприлюднений на сайті міністерства в понеділок, передбачає штраф для продавця у 200% вартості проданих товарів або послуг за першого порушення, 500% - у разі подальших.

У 2018 році Мінфін уже виносив на обговорення законопроект про так званий кешбек, який передбачав посилення касової дисципліни - штрафи за невидачу касового чека з подальшою компенсацією покупцям. Представники бізнесу, зокрема, Спілка українських підприємців, розкритикували законопроект, побоюючись, що він може стати інструментом недобросовісної конкуренції. Державна регуляторна служба (ДРС) не погодила його.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА