14:37 15.07.2019

Київський суд дозволив JKX розпочати виконання рішення Лондонського арбітражу про стягнення $12 млн збитків

2 хв читати
Київський суд дозволив JKX розпочати виконання рішення Лондонського арбітражу про стягнення $12 млн збитків

Київський апеляційний суд задовольнив клопотання британської компанії JKX Oil&Gas з активами в Україні про визнання та виконання арбітражного рішення Постійного третейського суду Лондона від 6 лютого 2017 року про стягнення збитків на суму понад $12 млн, повідомила прес-служба юридичної компанії "Ілляшев та партнери", яка представляє інтереси JKX.

"Арбітраж бездоганно розібрався в ситуації і встановив порушення з боку держави під час нарахування рентної плати за видобуток нафти й газу, а також під час здійснення контролю капіталу і транспортування газу. Рішенням Київського апеляційного суду визнано й дозволено примусове виконання зазначеного арбітражного рішення", - цитує прес-служба юрфірми слова старшого партнера Романа Марченка.

Як повідомлялося, на початку 2015 року дочірні українські та голландські компанії JKX ініціювали арбітражний розгляд проти України відповідно до договору приєднання до Енергетичної хартії та двосторонніх угод про захист інвестицій, укладених Україною з Великою Британією та Нідерландами, вимагаючи компенсації понад $180 млн. Причиною стало тимчасове підвищення Верховною Радою ренти на видобуток газу з 28% до 55% (за видобутку з глибини до 5 км), а потім продовження дії цієї норми і на 2015 рік.

На початку лютого 2017 року Лондонський арбітраж у спорі нафтогазової компанії JKX Oil&Gas Plc проти України відхилив основні вимоги компанії та визнав законним підвищення рентних ставок на видобуток нафти й газу в 2014 році, проте постановив компенсувати JKX $11,7 млн збитків. За даними Міністерства юстиції України, рішення арбітражу про стягнення з держави $12 млн на користь JKX Oil&Gas Plc пов'язане з рішеннями Національного банку України (НБУ) щодо виведення капіталу й Кабінету міністрів щодо закупівлі газу промспоживачами. Вимоги JKX іще на $235 млн у частині, що стосується підвищення рентних платежів, суд відхилив.

У березні того самого року Міністерство юстиції України звернулося до Високого суду Великої Британії з проханням переглянути рішення лондонського арбітражу. Наприкінці жовтня 2017 року Високий суд Англії та Уельсу (High Court of Justice of England and Wales) відхилив апеляцію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА