10:24 17.07.2019

"Енергоатом" готовий повністю забезпечити електроенергією 30% найбільших споживачів і населення

2 хв читати
"Енергоатом" готовий повністю забезпечити електроенергією 30% найбільших споживачів і населення

НАЕК "Енергоатом", яку уряд із запуском 1 липня нової моделі ринку електроенергії зобов'язав 90% вироблюваної електроенергії продавати поза конкурентним ринком, готова збільшити постачання найбільшим промисловим споживачам, які скаржиться на подорожчання е/е, і, як і раніше, забезпечувати дешевою е/е населення, запевнив президент "Енергоатому" Юрій Недашковський.

"Якби це було правильно зроблено, нас вистачає, щоб накрити їх усіх", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах круглого столу про перші підсумки роботи ринку, що відбувся у парламентському профільному комітеті в Києві 16 липня.

Недашковський пояснив, що "Енергоатом" у рік виробляє більше ніж 80 млрд кВт-год електроенергії, тоді як населення споживає 36 млрд кВт-год, а 30 найбільших промислових споживачів - 45 млрд кВт-год.

Під час круглого столу деякі його учасники висловили думку, що допуск на конкурентний ринок лише 10% вироблення "Енергоатому" стало однією з важливих причин подорожчання електроенергії на 20-25% для найбільших промислових споживачів. Генеральний директор директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ольга Буславець повідомила під час круглого столу, що відомство після аналізу перших підсумків роботи нової моделі ринку пропонує скоротити з нинішніх 90% частку електроенергії, яку "Енергоатом" продає за спеціальними цінами і спеціальними зобов'язаннями. За її словами, це дасть змогу забезпечити доступ до неї великих споживачів і мінімізувати можливі спекуляції.

Голова "Енергоатому" Недашковський у своєму виступі під час круглого столу зазначив, що завищені обсяги продажу електроенергії компанії за спеццінами за зростання ціни на конкурентному ринку створюють умови для її перепродажу недобросовісними учасниками ринку.

Як стверджує президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков, в липні цього року постачання "Енергоатому" споживачам за спеццінами на 60% перевищує постачання цим споживачам в липні минулого року.

Недашковський зазначив, що в разі виходу "Енергоатому" на конкурентні аукціони ціна на них "була б на 30% нижче, як мінімум".

Під час круглого столу досягнуто домовленості про проведення 18 липня за координації голови парламентського комітету Олександра Домбровського засідання робочої групи за участю регулятора Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, і Міненерговугілля, на якому планується обговорити можливі шляхи вирішення проблеми великих споживачів електроенергії.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

ЄС у середу спробує схвалити угоду про Автономні торговельні заходи, Україні запропоновано компроміс

Україна очікує надходження $1,5 млрд DPL СБ до кінця березня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА