13:18 17.07.2019

СБУ порушила кримінальну справу стосовно "ArcelorMittal Кривий Ріг" за забруднення довкілля

3 хв читати
СБУ порушила кримінальну справу стосовно "ArcelorMittal Кривий Ріг" за забруднення довкілля

Служба безпеки України (СБУ) порушила кримінальну справу стосовно Криворізького гірничо-металургійного комбінату ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" за забруднення довкілля.

Як повідомляється в місцевих ЗМІ, кримінальну справу порушено за статтею 441 Кримінального кодексу України - "екоцид".

Агентству "Інтерфакс-Україна" в СБУ підтвердили факт порушення відповідної кримінальної справи.

Раніше колишній житель Кривого Рогу Володимир Зеленський, обраний президентом України, розкритикував "ArcelorMittal Кривий Ріг" за невиконання вчасно зобов'язання щодо поліпшення екологічної ситуації в регіоні та закликав надати адресну фінансову підтримку тим людям, які постраждали внаслідок шкідливих викидів в атмосферу. При цьому він нагадав, що ще в 2016-2017 роках підприємство, зокрема, мало вивести з експлуатації мартенівський цех і зупинити двованний сталеплавильний агрегат.

У свою чергу заступник гендиректора підприємства Олександр Іванов розповів, що за 13 років після зміни власника підприємство скоротило на 48% викиди в атмосферу: із 403 тис. тонн до 208 тис. тонн, скидання зливових і стічних вод скоротилися на 80%. У виробництво вкладено близько $4,4 млрд. За цей період було виведено з експлуатації агрегати, які не відповідають українським та міжнародним нормам, введено в експлуатацію агрегати, які відповідають таким нормам.

"Можна нас звинувачувати за те, що ми із 48 пунктів не виконали 6. Проте ми плануємо в наступні п'ять років інвестувати у виробництво $1,8 млрд додатково, і це будуть наші природоохоронні заходи", - зазначив він.

У поширеному в середу прес-релізі компанії повідомляється, що в першому півріччі 2019 року меткомбінат інвестував у виробництво $168,2 млн, із них операційні витрати становили $47,8 млн, а капітальні інвестиції перевищили $120,4 млн.

При цьому зазначено, що "ArcelorMittal Кривий Ріг" цього року планує завершити низку масштабних інвестпроектів, один із них - будівництво комплексу безперервного розливу сталі вартістю $140-150 млн. Гарячі випробування однієї з двох нових МБЛЗ вже відбуваються, компанія планує незабаром розпочати випробування і на дрібносортному стані №250-4, реконструкція якого обійдеться "ArcelorMittal Кривий Ріг" у $55 млн.

Окрім цього, підприємство продовжує реконструкцію аглоцеху №2: із шести агломашин дві вже модернізовано - п'яту і шосту. Нині триває реконструкція агломашини №4, основне обладнання вже поставлено на комбінат. Замовлено та виготовлено обладнання і для машини №1, яку буде зупинено на реконструкцію восени. Увесь проект з оновлення другого агломераційного цеху, вкрай важливого з екологічної точки зору, оцінюється в $150 млн.

Крім того, підприємство має намір завершити найближчим часом проект щодо заміни компресора на турбоповітродувці №15 (ТПД-15) для подачі холодного дуття на найбільшу домну №9. Підприємство також будує нову турбоповітродувку з електроприводом виробництва компанії Siemens. Вона замінить нинішню ТПД-14, допоможе понизити експлуатаційні витрати та підвищити надійність роботи ДП-9 - цей проект на підприємстві мають намір завершити восени цього року.

Паралельно підприємство готується до нових стратегічних проектів - будівництва фабрики з випуску окатишів, реконструкції конвертерного цеху, модернізації доменної печі №9 тощо.

У прес-релізі зазначено, що в 2018 році капітальні та операційні витрати "ArcelorMittal Кривий Ріг" перевищили $443 млн (у 2017 р. - $337 млн). Загальний обсяг капінвестицій у розвиток підприємства у 2018-2022 рр. за рішенням компанії ArcelorMittal збільшено з $1,5 до $1,8 млрд.

"ArcelorMittal Кривий Ріг" - найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема арматури та катанки.

ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" і низкою малих компаній, зокрема ПАТ "ArcelorMittal Берислав".

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн за стартової ціни 10 млрд грн, після чого меткомбінат було перейменовано в "Mittal Steel Кривий Ріг", пізніше - в "ArcelorMittal Кривий Ріг".

За даними підприємства на кінець 2018 року, у власності Arcelor Mittal Duisburg GmbH (ФРН) перебувають 95,128% його акцій.

Статутний капітал меткомбінату становить 3 млрд 859,533 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА