14:17 17.07.2019

"Газпром" на 25% збільшив транзит газу до ЄС через українську територію

2 хв читати
"Газпром" на 25% збільшив транзит газу до ЄС через українську територію

Російський "Газпром" через зупинення на ремонт двох ниток "Північного потоку" збільшив транзит газу до Європейського Союзу через територію України на 25% - на 60 млн куб. м на добу, повідомило АТ "Укртрансгаз" (УТГ).

Так, за даними оператора газотранспортної системи (ГТС) України, станом на ранок 17 липня заявка на транзит до міждержавної точки газовимірювальної станції (ГВС) "Ужгород" становить 300,2 млн куб. м газу на добу. Отже, словацький напрямок буде завантажений на 99%".

"Наявні вільні потужності ГТС України дають змогу додатково перекачувати до країн Європи обсяги газу, еквівалентні максимуму "Північного потоку-2" та умовного "Північного потоку-3" разом узятих. Очевидною перевагою української ГТС є її гнучкість і розгалуженість, які дають можливість здійснювати ремонтні та регламентні роботи без зупинення транзиту", - наголошується в повідомленні "Укртрансгазу".

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, коментуючи зупинення "Газпромом" ниток "Північного потоку" на ремонт, акцентував увагу на тому, що гнучкість української ГТС є для європейських споживачів ще одним приводом зважити всі сторони питання транзиту російського газу територією України.

"Це ще один привід для європейських споживачів добре зважити, що вигідніше: користуватися надійною наземною інфраструктурою української ГТС чи інвестувати у будівництво підводних газопроводів, які складні та дорогі в ремонті, не мають належного резервування та повністю залежать від політичних примх Кремля", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Як повідомлялося, 16 липня обидві нитки морського газопроводу "Північний потік" було зупинено на два тижні – до ранку 30 липня – для планового технічного обслуговування.

Раніше повідомлялося, що 1 січня 2020 року закінчується 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Останній нині посилено просуває проекти "Північний потік-2" і "Турецький потік" і вживає заходів для максимального заповнення європейських сховищ до початку наступного опалювального сезону. "Нафтогаз", у свою чергу, вживає заходів для нормального проходження Україною наступної зими в разі відсутності нового транзитного контракту. Так, станом на 14 липня запаси газу в українських ПСГ становлять 14 млрд 513,76 млн куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА