18:02 18.07.2019

Глава Мінфіну очікує більшого зниження облікової ставки й закликає розблокувати "велику приватизацію"

2 хв читати
Глава Мінфіну очікує більшого зниження облікової ставки й закликає розблокувати "велику приватизацію"

Міністр фінансів Оксана Маркарова очікувала більш стрімкого зниження облікової ставки Національним банком України (НБУ), а також відзначила необхідність розблокувати процес "великої приватизації".

"НБУ знизив облікову ставку до 17%. З огляду на фактичний рівень інфляції Мінфін, звісно, таємно сподівався на більше зниження ставки, тому що облікова ставка безпосередньо впливає на вартість розміщення Мінфіном облігацій внутрішньої державної позики в гривні, але раді, що НБУ зберіг тенденцію до зниження!" - написала вона у Facebook у четвер.

Для збереження нинішнього курсу на ефективне управління державним боргом і продовження відповідальної бюджетної та фіскальної політики Україна має спрямувати зусилля на розблокування процесу "великої приватизації", зазначила вона.

"Тому велика приватизація - не тільки інструмент для подолання корупції в держкомпаніях і знаходження для них ефективного власника, а і джерело фінансування, яке зменшує необхідність запозичувати на цю суму і зменшує кошти, потрібні для обслуговування. І тому енергія та заходи в другій половині року мають бути спрямовані на розблокування великої приватизації та організацію прозорих і публічних конкурсів на всі активи", - пояснила Макарова.

Вона також нагадала, що із запланованих у 2019 році 17,1 млрд грн надходжень від приватизації держбюджет наразі отримав 0,3 млрд грн.

Як повідомлялося, колегія суддів Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду задовольнила скаргу Фонду держмайна на рішення судів попередніх інстанцій, розблокувавши процес призначення радників із приватизації п'яти держкомпаній.

ФДМ провів конкурси з відбору інвестрадників для шести об'єктів із переліку підприємств "великої приватизації": Одеського припортового заводу (ОПЗ), вугільної компанії "Краснолиманська", "Президент-готелю" та "Індару", "Електроважмашу". Однак їхню роботу було заблоковано судовим рішенням.

У рамках забезпечувальних заходів суд заборонив Кабміну затверджувати відібраних фондом радників для продажу п'яти компаній до розгляду позову по суті (вільним від цього обмеження залишався тільки "Президент-готель").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

"Метінвест" завершив 2023 рік зі збитком $194 млн, виручку скоротив на 11%

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА