17:58 22.07.2019

Зеленський підписав указ про протидію рейдерству

2 хв читати
Зеленський підписав указ про протидію рейдерству

Президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про заходи щодо протидії рейдерству".

"Документ містить набір інструментів, що будуть впроваджені найближчим часом для належного захисту власників бізнесу та протидії позбавленню їх майнових прав", - повідомляє прес-служба глави держави у понеділок.

Документ зобов'язує забезпечити перенесення до 2021 року до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, обмеження (обтяження) в їх використанні, зареєстрованих до 1 січня 2013 року в Держреєстрі земель.

Він також зобов'язує Кабінет Міністрів протягом трьох місяців розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроект спрямований на посилення гарантій захисту державою прав на нерухоме майно та їх обтяжень, захисту прав засновників юросіб та протидію рейдерству.

Як повідомляє прес-служба, передбачається внести зміни до програмного забезпечення державних реєстрів, що суттєво знизить ризики і частоту рейдерства.

Серед ключових технологічних змін – автоматичний моніторинг ризикових транзакцій із подальшим підтвердженням/зупиненням реєстраційних дій, створення бек-офісу, що переглядатиме транзакції з підвищеним ризиком, фото- та відеофіксація учасників транзакцій; запровадження додаткового підтвердження здійснення реєстраційних операцій (наприклад, SMS-пароль або MobileID) та додаткової авторизації учасників транзакції (наприклад, ЕЦП).

Документ передбачає створення єдиного електронного реєстру нотаріальних дій, виключення акредитованих суб'єктів із числа суб'єктів, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав на нерухомість.

Крім цього, документ зобов'язує ввести можливість створення на порталі Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців (ЄДРПОУ) документів в електронній формі для держреєстрації, а також здійснення реєстраційних дій в автоматичному режимі без участі державного реєстратора.

Указом також передбачається внести визначення випадків здійснення реєстраційної дії виключно нотаріусом за принципом одночасності; можливість реєстрації на підставі судових рішень, відомості про яких відсутні в ЄДРПОУ, виключно після отримання відповідного судового рішення, достовірність якого завірена електронним підписом тощо.

Крім того, передбачається необхідність визначити критерії ризикованих реєстраційних дій та впровадити їх автоматичний моніторинг; посилити відповідальність за порушення, вдосконалити принципи оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері реєстрації прав на нерухомість тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА