19:16 22.07.2019

ЗЕБ вважає незаконним аукціон із продажу його дочірнього банку в Україні

2 хв читати
ЗЕБ вважає незаконним аукціон із продажу його дочірнього банку в Україні

ЗЕБ вважає незаконними дії України, яка виставила на аукціон акції Промінвестбанку (ПІБ).

"Україна вирішила повністю позбавити ЗЕБ права власності на акції ПІБ. Формальним приводом стало рішення, винесене Апеляційним судом Києва, яким із Російської Федерації було стягнуто понад $140 млн на користь компаній групи "Еверест". Дії української влади суперечать не лише міжнародному праву, але і законодавству України, яке не дозволяє залучати ЗЕБ до відповідальності за боргами РФ. Майно ЗЕБу в силу закону осібне і не є майном Російської Федерації, ЗЕБ - самостійна юридична особа і не відповідає за зобов'язаннями РФ, що не раз підтверджувалося в судах, зокрема в іноземних юрисдикціях", - наголосив старший віце-президент правового блоку ЗЕБу Ігор Краснов, слова якого наведено в повідомленні держкорпорації.

"Щоб уникнути подальших несприятливих наслідків у вигляді судових розглядів і збитків, ми настійно рекомендуємо перспективним покупцям акцій ПІБ не брати участь у протиправному аукціоні з експропріації власності ЗЕБ, а звертатися безпосередньо до власника - ЗЕБу - зі своїми перспективними пропозиціями", - зазначив Краснов.

Минулого тижня стало відомо, що державний виконавець виставив на продаж на біржі ПФТС 99,7726% акції ПІБу. Стартова ціна пакета - 532,099 млн грн (близько $20,6 млн за поточним курсом - ІФ). Аукціон має відбутися 28 серпня 2019 року.

Російський ЗЕБ володіє 99,7% акцій Промінвестбанку.

ЗЕБ став власником Промінвестбанку в 2008 році. Свої інвестиції в його розвиток він оцінює в $2,7 млрд.

У вересні 2018 року Апеляційний суд Києва наклав арешт на акції українських "дочок" російських держбанків, включаючи Промінвестбанк, через заяву про забезпечення позову деяких пов'язаних із бізнесменом Ігорем Коломойським компаній, що мали активи в Криму, про визнання і виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі щодо стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.

У червні ЗЕБ повідомив, що подав до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма позов до України через порушення нею положень міжурядової угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій із РФ 1998 року.

У своїй заяві держкорпорація нагадує, що раніше Верховний Суд України заборонив приставам звертати стягнення на належні ЗЕБу цінні папери за вимогами групи "Еверест", але "це не завадило українській владі перезапустити виконавче провадження і все-таки виставити акції ПАТ "Промінвестбанк" на продаж".

"Якщо аукціон все ж відбудеться, це стане черговим свідченням слабкості правової системи України, здатної знехтувати базовими гарантіями прав власності на догоду миттєвим інтересам окремих олігархічних структур", - сказав Краснов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА