10:55 25.07.2019

Банки зберігають оптимізм щодо зростання кредитів і депозитів, але констатують збільшення ризиків -

2 хв читати
Банки зберігають оптимізм щодо зростання кредитів і депозитів, але констатують збільшення ризиків -

Українські банки очікують подальшого зростання кредитування і приплив депозитів, водночас констатуючи зростання ризиків, особливо кредитного, який збільшився в другому й очікувано зросте в третьому кварталі поточного року, свідчать результати опитування "Про умови банківського кредитування" Національного банку України (НБУ).

Згідно зі звітом, текст якого оприлюднено на сайті центробанку, 74% респондентів прогнозують збільшення портфеля корпоративних кредитів, а 70% - роздрібних. Деякі великі банки очікують несуттєвого погіршення якості кредитного портфеля фізосіб, водночас усі респонденти вважають, що якість кредитів бізнесу не зміниться. Дві третини опитаних очікує припливу депозитів і підприємств, і домогосподарств.

Респонденти також вважають, що в третьому кварталі стандарти кредитування для бізнесу та населення не зміняться, хоча 19% опитаних фінустанов очікують посилення вимог до кредитів у валюті, а 16% - до довгострокових позик бізнесу.

На думку банків, кредитні стандарти можуть дещо знизитися в сегменті кредитів МСП, короткострокових і гривневих позик.

Як наголошується у звіті, в квітні-червні виправдалися очікування щодо зростання попиту на кредити МСП, гривневі та короткострокові позики. "Така динаміка зумовлена потребами бізнесу в оборотному капіталі, коштах для інвестицій і необхідністю великих компаній реструктурувати борги", - йдеться у звіті.

У попередньому кварталі стандарти кредитування для корпоративних позичальників майже не змінилися, хоча кожен п'ятий банк повідомив, що в МСП вимоги несуттєво пом'якшилися через посилення конкуренції за якісного позичальника.

Як констатували переважно банки з великими портфелями кредитів фізичним особам, у другому кварталі також зростав попит населення на споживчі кредити. Цьому сприяло поліпшення споживчих настроїв і зростання витрат на товари тривалого вжитку.

За оцінкою банків, минулого кварталу підвищилися всі ризики, крім валютного, який залишається низьким три квартали поспіль. Злам тенденції відбувся в процентному, операційному та ризику ліквідності: в першому кварталі вони знижувалися, а тепер почали зростати. Найпомітнішим стало збільшення кредитного ризику (40% опитаних), хоча в першому кварталі банки очікували його значного зниження.

Опитані банки очікують, що в третьому кварталі може істотно зрости валютний ризик (баланс відповідей - 18%). Також можуть збільшитися кредитний і операційний ризики. Однак, на думку респондентів, процентний і ризик ліквідності мають знизитися.

Опитування проводилося з 19 червня по 10 липня 2019 року серед кредитних менеджерів 50 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 99%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА