22:23 25.07.2019

Герус закликав не спекулювати на введенні спецмита на імпорт нафтопродуктів з РФ, переконаний у відсутності дефіциту

3 хв читати
Герус закликав не спекулювати на введенні спецмита на імпорт нафтопродуктів з РФ, переконаний у відсутності дефіциту

Представник президента в Кабінеті міністрів України Андрій Герус закликав не спекулювати на введенні спеціальних мит на поставки дизельного палива і скрапленого газу з РФ.

"Краще б було, якби бізнесмени, які одночасно є і активними політиками, не намагалися створювати публічний тиск, не намагалися дестабілізувати ситуацію на ринку, не намагалися уникнути сплати податків (зборів) до державного бюджету", - написав він на своїй сторінці в Фейсбуці.

Герус зазначив, що публічні комерційні заяви Wexler Group, яка є найбільшим імпортером дизпалива нафтопродуктопроводом "ПрикарпатЗахідтранс", що експлуатує ділянку "Самара-Західний напрямок", є нетиповими для трейдингу.

"Мабуть, хотіли, щоб всі почули. Почули. З огляду на те, що раніше компанія вже публічно заявляла, що буде поставляти дизель, але підніме ціни, то бачимо певну нестабільність такої публічної позиції. Ймовірно, підняти ціни не вдалося", - додав він.

Представник президента повідомив, що 29 липня в Міністерстві інфраструктури України буде проведено нараду для координації роботи логістики портів і залізниці, щоб мінімізувати можливість дефіциту ДТ на ринку і підвищення роздрібних цін. При цьому він зазначив, що низка великих імпортерів уже законтрактували танкери з паливом, які направляються в українські порти.

"Саме імпорт з альтернативних джерел буде заміщати ці трубопровідні поставки, буде відбуватися диверсифікація. Ніякого дефіциту не буде, цінової нестабільності не буде, незалежно від нових Фейсбук-повідомлень компанії Wexler. Чим довше бенефіціари трубопровідних поставок уникатимуть сплати податку до українського бюджету, тим більшу частку ринку вони втратять, бо відповідний ресурс буде заміщений іншими поставками", - резюмував він.

Раніше Wexler Group заявила, що з 1 серпня 2019 року припиняє поставки російського дизельного палива через ділянку нафтопродуктопроводу ТОВ "ПрикарпатЗахідтранс", у зв'язку з тим, що після введення спеціальних мит вони стали економічно недоцільними.

Як повідомлялося, довгий час підприємство "ПрикарпатЗахідтранс", яке експлуатує нафтопродуктопровід, що проходить територією України, знаходилося у власності російської "Транснефти".

Після тривалих судових розглядів з українською стороною з питання власності нафтопродуктопроводів, а також продукту, що знаходиться в них, "Транснефть" в 2016 році продала "ПрикарпатЗахідТранс" швейцарській International Trading Partners AG.

У червні 2018 року народний депутат з фракції "Батьківщина" Ігор Луценко зазначав, що нафтопродуктопровід контролюють компанії, пов'язані з опозиційним політиком і бізнесменом Віктором Медведчуком.

У березні 2019 року Антимонопольний комітет України дозволив виробничому унітарному підприємству "Нафтобітумний завод", що належить великому приватному білоруському нафтотрейдерові "Інтерсервіс", купити понад 50% у "ПрикарпатЗахідтранс".

У червні 2019 рік генпрокурор України Юрій Луценко закликав передати в державне управління цілісний майновий комплекс "ПрикарпатЗахідтранс".

"ПрикарпатЗахідтранс" експлуатує ділянку нафтопродуктопроводу Самара-Західний напрямок протяжністю близько 1,1 тис. км, призначений для прокачування дизельного палива з Росії і Білорусі як для внутрішніх потреб України, так і для транзиту в Європу, зокрема, в Угорщину. Проектна потужність магістралі - 3,5 млн тонн на рік.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА